Något måste hända innan Sverige faller som ett korthus.

Migrationsministern: ”Måste vidta nya åtgärder”

 

Den 23 oktober, efter någon veckas samtal, kom regeringspartierna S och MP och de fyra borgerliga partierna M, KD, FP och C överens om 21 punkter för ett bättre mottagande och etablering av flyktingar och asylsökande. Ett syfte var också att minska asyltrycket på Sverige.

Bland förslagen fanns att övergå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd. Det var det som Vänsterpartiet angav som skäl för att hoppa av samtalen.

Källa: TT

Regeringen överväger nya åtgärder för att minska flyktingtrycket mot Sverige. Migrationsminister Morgan Johansson (S) bedömer att den migrationspolitiska överenskommelsen inte räcker.

 

– Vi gjorde en överenskommelse för ett par veckor sedan. Sedan dess har antalet flyktingar fortsatt att öka och ligger nu på ännu högre, historiska nivåer, säger Johansson.

– Var och en som ser det, och ser hur det ser ut i våra system, förstår att det inte kan vara slut här. Vi måste vidta nya åtgärder.

 

Men han vill inte säga något om när det kan bli av eller vad det skulle kunna handla om för åtgärder.

Enligt regeringen så är syftet med de tillfälliga gränskontrollerna inte att minska antalet asylsökande i Sverige, utan att ha kontroll över vilka som kommer hit. Men flyktingar utan id-handlingar hindras från att gå ombord på färjor i Tyskland, vilket gör att de inte kan söka asyl i Sverige. Johansson tycker inte att den åtgärden står i strid med asylrätten.

– Man kan faktiskt söka asyl i Tyskland, man kan söka asyl i Danmark. Europa är större än bara Sverige när det gäller asylsansökningar, säger migrationsministern.

Rederierna behöver i dag inte kräva id-handlingar av sina passagerare, men om resenärerna inte släpps in i Sverige så måste rederierna transportera personerna tillbaka till Tyskland. Regeringen planerar nu att införa ett permanent krav på kontroll av ID-handlingar vid ombordstigning. I dag räcker det för rederierna att ha passagerarlistor.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppger att bakgrunden till den åtgärden egentligen inte har med flyktingsituationen att göra.

– Det har handlat om att vi har haft stöldligor från Litauen som kommit och så har vi haft passagerarlistor där det står Knatte, Fnatte och Tjatte på, vilket gör att polis och tull inte kunnat se vilka som är på väg till Sverige och vidta rätt åtgärder. Personer som haft återreseförbud har inte kunnat hindras från att resa in i Sverige, säger Ygeman.

 

En stor del asylsökande saknar, av olika skäl, pass eller andra id-handlingar. Många har inte fått med sig handlingar när de flytt hemifrån. Andra kanske vill dölja vilket land de kommer ifrån för att öka chanserna för asyl.

Ygeman tar ett exempel.

– Det är väldigt få marockaner som skulle bedömas ha skyddsbehov i Sverige, så det är klart att man kan misstänka att det är ett skäl till att man inte har sina pass med sig, för att kunna utge sig för att komma från ett annat land.

Ygeman tror dock inte att risken är stor att terrorister följer med flyktingströmmar och tar sig in i Sverige utan att det går att kontrollera deras identitet.

– Nej, säkerhetstjänsterna i Europa är ganska samfällda i sin bedömning att terrorister har andra modus och andra vägar för att ta sig in i landet, säger han.

De tillfälliga gränskontrollerna kan komma att bli kvar ett bra tag. Ygeman påpekar att gränskontrollen kan behöva vara kvar så länge det finns hot mot ordning och säkerhet i landet. Och det kan i sin tur bero på vilka beslut som fattas i EU:

– Egentligen beror det på om vi klarar den yttre gränsen i EU och om vi klarar omfördelningsmekanismen (för asylsökande) i EU. Börjar de systemen fungera då försvinner själva grunden för den gränskontrollen, säger han.

Enligt aktuell EU-förordning finns en bortre gräns för sex månader för tillfälliga gränskontroller.

– Jag tror att vi kommer att ha dem åtminstone över den här tiodagarsperioden, säger Ygeman.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s