MSB varnar: Läget kommer att förvärras.

Sveriges kapacitet att möta flyktingströmmen kan ta slut redan i mitten av december. Det visar en ny larmrapport från Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB.

”MSB:s bedömning är att det redan ansträngda läget ytterligare kommer att förvärras”, skriver man.

Varje vecka kommer MSB, ut med en nationell lägesrapport med anledning av flyktingsituationen. I den senaste rapporten slår myndigheten larm om att situationen har försämrats ytterligare och att Sverige inom kort inte längre klarar av flyktingmottagandet.

Enligt uppgifterna från MSB riskerar nu aktörer i Skåne, Västra Götaland och Stockholm ”att inte mäkta med sina åligganden från och med december” om man inte får förstärkning ”Inom ett flertal områden främst avseende kvalificerad personal”.

Boendefrågan är också fortsatt akut. Migrationsverket uppger att de inom kort inte har möjlighet att ge alla asylsökande tak över huvudet. MSB bedömer att det saknas 13 000 evakueringsplatser.

”Problemet kan inte lösas fullt ut även om Försvarsmakten ställer fler boenden till förfogande eller om MSB skulle anordna fler tältboenden”, skriver MSB.

Kommuner svårt att ta emot ensamkommande

Särskilt ansträngt är det i kommunerna dit asylsökanden anländer först. Dessutom rapportera flera kommuner att det inte längre har förmågan att ta emot ensamkommande barn.

Nytt i rapporten är också situationen inom sjukvården och socialtjänsten där MSB skriver att man ser ”begynnande utträngningseffekter”.

– Det är en ökad belastning inom vissa delar av sjukvården, framför allt barnpsyk. Sedan blir det ju en ökad belastning på vårdcentraler och så vidare, i de områden där det blir ökade boende, säger Gert Jacobsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Aftonbladet.

Trots att åtgärder vidtagits finns det ”stora utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet”, enligt MSB.

Migrationsverket ser inga tecken på att antalet asylsökande avtar. Under förra veckan sökte totalt 10 292 personer om asyl i Sverige. Drygt 2 800 av dem var barn utan vårdnadshavare.

Aftonbladet var först med att rapportera om MSB:s rapport.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s