Våra äldre kan inte hjälpas, för det finns inga pengar till det.

Sjunkande pensioner och en tuffare bostadsmarknad sätter våra äldre på gatan, konstateras det i en rapport från Stockholms Stadsmission. Nu vädjar de om hjälp. ”Gör något. Så att vi kan förhindra att våra mammor och pappor hamnar i hemlöshet” säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

I en rapport som Stockholm Stadsmission presenterade på torsdagen konstateras att antalet hemlösa äldre ökar. På akutboendet Bostället är drygt en av tio besökare över 60 år och på Boställets stödboende som tar emot människor under en längre period är närmare 25 procent över 60 år gamla, står det i rapporten.
– De som hamnar i hemlöshet är inte längre bara missbrukare, utan folk som hamnar utanför på grund av sin låga inkomst. Och i takt med att pensionerna blivit allt lägre ser vi just nu en tendens som visar att fler äldre hamnar i hemlöshet, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission och fortsätter:

– Matkostnader och hyror har höjts, men inte pensionen. Samtidigt har hjälpsystemen blivit mer strama. Man tenderar att avslå ansökningar i stället för att finnas till för att hjälpa.

Framförallt är det äldre som inte bara har en låg pension, utan även ett svagt socialt nätverk, som hamnar på gatan.
– Det är personer som inte varit hemlösa någonsin i sitt liv. Om de någon gång behöver lämna eller byta bostad kvalar de inte in som hyresgäster någonstans. Har man då inte ett socialt nätverk som kan hjälpa en blir det tufft.

I rapporten intervjuas Ulla, som vid 80-års ålder plötsligt stod utan bostad sedan hyresvärden en dag sa upp bostaden eftersom hennes dotter, som bodde i Australien, stod på det kontrakt för den lägenhet hon bodde i.
– Jag hamnade på gatan mer eller mindre på dagen. På utsatt tid stod de där i entrén, sju-åtta personer: värden, låssmeden, socialsekreteraren. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att de kunde agera så. Jag stod inte på kontraktet, men jag hade alltid betalt hyran i tid.

Efter att ha övernattat hemma hos vänner första tiden köpte Ulla en gammal Volvo som hon sov i under ett halvårs tid.
 – Det här har vi sett allt mer de senaste åren. Så för en gångs skulle vill vi gå ut tidigt och säga: Gör något. Så att vi kan förhindra att våra mammor och pappor hamnar i hemlöshet, säger Marika Markovits. 

De hamnade också i hemlöshet:

Torbjörn, 69, blev hemlös sedan hans mamma gick bort och frun blev sjuk. Nu sover han under bar himmel och har ingen trygghet.

”Det känns som att man vill rensa bort sådana som mig från samhället. Det är ett hemskt sätt att leva”.

Oscar, 80, hade en månad på sig att flytta ut ur den lägenhet han bodde i sedan sonen, som stod på kontraktet, gick bort.

”Egentligen är jag ganska ensam. Det är bedrövligt det som hänt mig”

Källa: rapporten ”Hemlös 2014”

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s