Vad har vår regering ställt till med

Polisen slog larm
om överbeläggning

  • Trycket på Migrationsverkets ”vänthall” i Malmömässan har tidvis varit så hårt att alldeles för många nyanlända kan ha hysts in i lokalerna. På söndagen försökte flera personer lämna platsen men fördes tillbaka.

Kvällen efter att statsminister Stefan Löfven besökt mottagningen i Malmö ska där ha funnits 1400 personer på en yta som bara är avsedd för 1000. Polisen meddelade räddningstjänsten dagen därpå.

Mässlokalerna i Hyllie – precis vid Öresundstågens första station på svensk mark – har nu fungerat som vänthall för asylsökande i tio dagar.

Mycket folk på en begränsad yta har blivit grogrund för dålig stämning. På lördagen uppstod bråk mellan väntande som bland annat medförde att de bröt upp en dörr inne i lokalerna. Polisen behövde dock inte ingripa.

Men vid middagstid på söndagen var poliser tvungna att agera mot en mindre grupp flyktingar som hade tagit sig ut ur mässlokalerna genom att öppna en av nödutgångarna.

– De sökte sig ner till tågstationen, antagligen för att försöka resa därifrån. Men poliser som fanns på plats upptäckte dem och såg till att de fördes tillbaka till mässhallen, säger Jimmy Modin vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

”Misär” tyckte polisen

Redan i den gångna veckan beskrevs arrangemanget som ”misär” av en utkommenderad polis från Stockholm, som Kvällsposten tidigare uppmärksammat.

”Alla dessa stackars barn. Jag har klivit runt över barnsben och armar som sticker ut under täcket där de ligger tätt tätt i rad och sover på en kartongbit på betonggolvet”, skrev polisen i ett inlägg på Facebook.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) besökte ”vänthallen” tillsammans med sin partikamrat, statsminister Stefan Löfven, i onsdags och beskriver upplevelsen som ”omskakande”:

”Så många människor, familjer och barn, på ett och samma ställe. Och flera hundra var på väg in. Det är svårt att förstå, om man inte sett det själv”, skriver hon på Facebook.

”Jag är glad att statsministern var med, och på plats fick se varför de asylsökande måste komma vidare. Åtgärder och samordning mellan myndigheterna måste till, nu. Vi kommer att fortsätta jaga på regeringen för att förhållandena ska bli acceptabla och vi kommer att fortsätta pressa på för att fler kommuner ska ta emot. Det krävs för ett värdigt mottagande.”

Värsta trycket samma kväll

Värsta trycket hittills på ”vänthallen” tycks ha uppstått samma kväll som statsministern hade varit där på besök. Då ska lokalerna redan ha varit i stort sett fyllda när ytterligare mer än 400 personer knökades in.

– Vi har en notering att cirka 1400 personer ska ha funnits i lokalerna och att vi informerades om detta av polisen dagen därpå, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Mats Streer som är räddningstjänstens ansvarige för tillsynen säger att flera tillsynsbesök har gjorts och att räddningstjänsten kommer att skriva ett föreläggande på mässlokalerna i början av veckan.

– Det finns folk som sover där och då måste det vara ordning och reda. Inget brännbart material, papperspåsar, sopkärl och annat, säger han.

– Lokalen är egentligen riktigt bra med sprinklers och nödutgångar – men det handlar om ordningen. Det måste gå att utrymma utan att folk snubblar över varandra. Och det kan förstås påverka hur många som får plats där inne.

Migrationsverket bekräftar inte 1400

Migrationsverket vill dock inte bekräfta att det varit överbeläggning i mässlokalerna.

– Beredskapsansvariga och enhetschefer har kollat med sina interna källor om det kan ha varit 1400 personer i Malmömässan vid ett och samma tillfälle, men det är ingen som känner igen den uppgiften, säger verkets presskommunikatör Annie Hörnblad.

– Det kan ha varit uppåt 1400 personer på en dag som rört sig inne på mässan i Malmö, men de har inte befunnit sig där samtidigt.

– Att personal från Migrationsverket kontaktade räddningstjänsten i onsdags beror på att några sökande satt upp iglootält inne på mässan. Vi ville då rådgöra med räddningstjänsten om det var tillåtet från ett brandsäkerhetsperspektiv, vilket de svarade att det inte var, varpå tälten packades ner.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s