Ny rapport: Sverige mest skuldsatta landet i världen

Detta är ju sanslöst. Pensionärer och fattiga får betala….

Brittiska The Telegraph uppmärksammar en ny rapport, som identifierar Sverige som världens mest privat skuldsatta land. När man även summerar med statliga skulder landar Sverige bara på andra plats bland listade länder, och vi ligger också näst högst när det gäller de så marknadskänsliga externa skulderna.

Total skuldsättning 2013, procent av BNP
Själva rapporten heter Deleveraging? What deleveraging? och finns att ladda ner som PDF här.
Rapporten har tagits fram av ICMB, International Center For Monetary and Banking Studies. Rapportförfattare är Philip R. Lane från Trinity College Dublin, Lucrezia Reichlin från London Business School,  Luigi Buttiglione från Brevan Howard Investment Products och Vincent Reinhart från Morgan Stanley.

Extern skuldsättning 2013,
procent av BNP

Rapporten pekar på att det inte föreligger någon som helst avbelånging (eng deleveraging), utan skuldbergen fortsätter att växa avsevärt snabbare än världsekonomin (BNP).

Datat, som pekar ut Sverige som mest eller näst mest skuldsatta land kommer från IMF, OECD och nationella källor.

Privat skuldsättning 2013,
procent av BNP

Speciellt känsligt är externa skulder. Även om Sverige även har tillgångar i utlandet, så är det dessa externa skulder som blir ett problem den dag finansmarknaderna tappar förtroendet för Sverige. Att Japan, som världens mest skuldsatta land, klarar sig hyfsat beror just på de låga externa skulderna.

Samtidigt är alltså svenska icke-finansiella företag och hushåll de mest skuldsatta i världen.

Listan av länder är dock inte komplett, utan kommer från sidan 12 i rapporten, men i den tabellen hittar man Sverige högst eller näst högst.

Vad som är intressant är att vi i Sverige nu under en relativt lång period har haft KPI-deflation, samtidigt som vi slåss om den högsta skuldsättningen tillsammans med Japan, som lidit under KPI-deflation under många år. Frågan landar i om Sverige är på väg mot det japanska scenariot? Enda komponenten som saknas är att den svenska bostadsbubblan behöver spricka först, likt bostadsbubblan gjorde i Japan. Fast det förstås, vi har ett enormt externt skuldberg som Japan inte har eller hade…

Oavsett har inte skuldkrisen lösts, problemen har bara sopats under mattan och någon mjuklandning lär vi inte se.

Återstår nu att se om världen får upp ögonen för situationen i Sverige när ”världens bäste finansminister”, Anders Borg, lämnat scenen. Den svenska Pippi Långstrumpekonomin bygger helt på privat skuldsättning och Anders Borgs skicklighet har legat i att få marknaderna att skita i detta. Återstår att se om marknaderna fortsätter gå på bluffen med socialisterna vid rodret? Finansmarknadsministern Per Bolund vågar i alla fall inte ta tag i frågan.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s