FBI: Skjutningen var ett terrordåd.

Det gifta paret som låg bakom masskjutningen i San Bernardino sympatiserade med IS. 

Under fredagen stod det klart att FBI klassar massakern som ett terrordåd samtidigt som bilder från parets bostad offentliggörs.

Den IS-vänliga nyhetsbyrån Aamaq uppger att makarna stött terrororganisationen – men IS tar inte på sig ansvar dådet, skriver AP.

San Bernardinos lokala polis och FBI utreder tillsammans onsdagens skjutningar som nu rubriceras som terrordåd.

– Vi kan se att terroristerna har försökt att förstöra sina digitala spår, sa FBI:s David Bowdich under presskonferensen från San Bernardino i Kalifornien.

Utredarna har hittat två krossade mobiltelefoner i en närbelägen papperskorg. Nu pågår pusselarbetet för att förstå terroristerna och makarna Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farooks motiv.

Svor trohet till IS på Facebook

Ett huvudspår i utredningen har varit hustrun Tashfeen Malik. Nu uppger poliskällor att 27-åriga Tashfeen Malik postade en trohetsed till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på Facebook.

Under annat namn skrev hon ett hyllningsinlägg, strax innan dådet där hon och maken Syed Rizwan Farook öppnade eld på en julfest och dödade 14 personer, uppger polisens utredare till CNN.

Aamaq, som ofta kallas för IS halvofficiella nyhetsbyrå, skriver att makarna stött IS men att terrororganisationen inte tar på sig ansvar för terrordådet, uppger AP.

Enligt FBI finns det inget som tyder på att Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farook ska ha varit en del av en större grupp, skriver AFP.

Inför terrordådet ska Farook dock ha varit ”i någon form av kontakt” med personer från minst två terrorstämplade grupper: Nusrafronten och Al Shabab, skriver TT och hänvisar till Los Angeles Times.

Bilder från bostaden

Under fredagen tilläts massmedia att besöka de gifta terroristernas bostad som de hyrde i andra hand i Redlands, Kalifornien.

I lägenheten bodde paret tillsammans med sin sex månader gamla dotter och med Syed Rizwans Farooks mamma.

Polisen har tidigare berättat att man hittat föremål, bland annat rörbomber och ammunition i bostaden, som nu var tagna i beslag när journalisterna släpptes in. I stället såg lägenheten nu ut som vilket hem som helst: med leksaker, en spjälsäng, köksutrustning och diverse möbler. I lägenheten fanns det också en lista över vilka föremål som tagits i beslag, skriver CNN.

Öppnade eld på julfest

Fjorton personer dog och ytterligare 21 skadades när gifta paret Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farook öppnade eld på en julfest i San Bernardino i Kalifornien under onsdagskvällen, svensk tid.

Makarna Tashfween Malik och Syed Rizwan Farook sköts av polisen och avled i samband med dådet.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s