Klarar sig Löfven perioden ut ?

När statsminister Stefan Löfven i morgon äntrar Nobelmuséets trappa för jultal har han press på sig från partikamraterna att leverera.

Väljarstödet minskar och regeringen kritiseras för sin hantering av flyktingfrågan.

– Jag kommer att tala om två viktiga vägval som Sverige står inför, skriver Löfven själv på Facebook.

 
 

Julsånger av elever från Adolf Fredriks musikklasser och glöggdoft från den närliggande julmarknaden kommer att rama in Stefan Löfvens andra jultal som statsminister. Talet hålls vid lunchtid i Gamla stan i Stockholm.

”Ett Sverige som håller ihop”

Senast det begav sig lanserade Löfven begreppet ”det svenska löftet”, en dröm som skulle motsvara den amerikanska men omsättas på den svenska verkligheten.

– Vi kommer att göra allt för att Sverige ska bli ett mer solidariskt land. Vi behöver alla vara de bästa medmänniskor som vi kan vara, sa han bland annat.

Om Löfven kommer att lansera ännu ett nytt begrepp i morgon är oklart. Däremot står det klart att statsministern tänker blicka framåt, från en mörk höst mot en ljusnande framtid.

– Jag kommer tala om ett Sverige som håller ihop. Om de fantastiska frivilliga insatser som tusentals svenskar har gjort det senaste halvåret och två viktiga vägval som Sverige står inför, skriver Löfven själv i ett inlägg på Facebook.

Samlande kraft

Stefan Löfven har en dramatisk höst bakom sig, med knivdådet i Trollhättan, förhöjd terrornivå och pågående flyktingkatastrof. I spåren av detta har regeringen fått kritik från oppositionen och på tidningarnas ledarsidor för hur man hanterat krisen och samtidigt harväljarstödet minskat i opinionsmätningarna.

Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström, lektor vid Lunds universitet, bör Löfven i sitt jultal försöka stå upp som en samlande kraft mellan de politiska blocken.

– Han bör fortsätta betona vikten av att samarbeta över blockgränsen kring de svåra frågorna. Det är nummer ett i dag. Även om andra politikområden fortsätter att vara jätteviktiga, till exempel jobbfrågan, så är det ändå så att flyktingsituationen och sådant som hur de asylsökande ska komma ut på arbetsmarknaden överskuggar allt annat, säger hon.

”Varit för dålig”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Löfven måste försöka ta peka ut riktningen för såväl sin regering som sitt parti.

– Antagligen måste statsministern beröra flyktingsituationen, men han behöver också försöka föra tillbaka fokuset till vad Socialdemokraterna vill göra i sina kärnfrågor, säger han.

– Det har både Löfven och hela regeringen varit för dålig på.

Aftonbladet har talat med en rad källor inom Stefan Löfvens parti och flera sätter press på Stefan Löfven att hålla ett bra tal.

– Han måste leverera och visa vägen framåt, väljarna måste förstås vad det är regeringen vill, säger en S-källa.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s