Mycket intressant att läsa.

43 bränder – men få gripna för attackerna

Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka brann i oktober.

En skola i Kånna i Ljungby, en villa där ensamkommande barn skulle bo i Södertälje och ett blivande asylboende i Ekeby förstördes.

En skola i Kånna i Ljungby, en villa där ensamkommande barn skulle bo i Södertälje och ett blivande asylboende i Ekeby förstördes.

En skola i Kånna i Ljungby, en villa där ensamkommande barn skulle bo i Södertälje och ett blivande asylboende i Ekeby förstördes.

Fakta. Bränder på flykting­boenden

Sedan den 1 juli har polisen inlett 43 förundersökningar om misstänkta mordbränder på flyktingboenden runt om i Sverige. Så här är de fördelade per månad:

Juli: 2 bränder.

Augusti: 2 bränder.

September: 7 bränder.

Oktober: 15 bränder.

November: 9 bränder.

December: 8 bränder (till och med den 25 december).

Källa: DN, TT, Nationella operativa avdelningen

Detta har hänt. Brandattentat

Uppmärksammade bränder vid befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat och andra attacker, under 2015:

 • 16 december: Ett planerat hvb-hem för ensamkommande barn i skånska Ekeby, utanför Helsingborg, eldhärjas.Polisen misstänker mordbrand.
 • 14 december: Ett blivande asylboende för ensamkommande barn i Södertälje totalförstörs. Polisen misstänker att branden är anlagd.
 • 9 december: Någon försöker sätta eld på ett blivande asylboende i Ängelholm genom att krossa glas och kasta in tidningspapper, som antänds. Men det blir aldrig någon fullt utvecklad brand.
 • 9 december: Ett hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn i Långharpan utanför Uppsala totalförstörs i en brand. En pojke under 18 år är häktad misstänkt för grov mordbrand.
 • 3 december: Lägenheter totalförstörs när det brinner i ett planerat boende för ensamkommande barn i Götene. Motorbensin hittas och polisen tror att branden är anlagd.
 • 15 november: En handgranat kastas mot fönstret på ett planerat flyktingboende i Kalmar. Polisen tror att den med stor sannolikhet var riktad mot det planerade boendet. Handgranaten detonerar nere på gatan, men ingen skadas.
 • 10 november: En fastighet där det fanns tankar om att öppna ett migrationsboende brinner ned till grunden i Forshaga. Polisen misstänker att branden är anlagd.
 • 7 november: Ett planerat asylboende i Floda eldhärjas.
 • 7 november: Fönsterrutor krossas på ett asylboende i Tranås kommun. En man i tjugoårsåldern misstänks för vandalisering och för att haplacerat anslag med rasistiska förtecken utanför boendet.
 • 28 oktober: Ett hvb-hem i Tjörnarp i Höörs kommun, där det bor ett antal ensamkommande flyktingbarn, utsätts för ett brandattentat. Någon har hällt in brandfarlig vätska genom ett fönster och antänt.
 • 27 oktober: Det brinner vid dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund och polisen rubricerar det som försök till mordbrand.Samma dag blossar flera småbränder upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn, vilket rubriceras av polisen som skadegörelse.
 • 27 oktober: En skola i Färingtofta i Skåne som håller på att ställas i ordning för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas. När brandkåren kommer fram till byggnaden upptäcker de att någon kastat in en stor sten och en flaska med något brännbart.
 • 24 oktober: En byggnad i Eskilstuna kommun, tänkt att bli flyktingboende, eldhärjas. En anmälan om mordbrand upprättas.
 • 22 oktober: Ett tilltänkt boende i Oderljunga i Perstorps kommun brinner och polisen misstänker grov mordbrand.
 • 21 oktober: Ett tilltänkt flyktingboende i Upplands Väsby norr om Stockholm utsätts för skadegörelse och försök till brandattentat.
 • 20 oktober: Ett asylboende i Munkedal får omfattande brandskador.
 • 18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ned.
 • 17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ned till grunden.
 • 13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.
 • 15 september: Brand på ett asylboende för ensamkommande ungdomar i Boden.
 • 16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.
 • 16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung. Polisen rubricerar händelsen som ofredande.
 • 14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Händelsen rubriceras som mordbrand.
 • 17 juli: En brand utbryter i ett asylboende i Bengtsfors.
 • 19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.
 • 17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken sönderskurna. Teknisk undersökning har genomförts och utredningen pågår. Händelsen rubriceras av polisen som misstänkt mordbrand och skadegörelse.
 • 1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

Källa: TT, Nationella operativa avdelningen (NOA), Migrationsverket

43 gånger har asylboenden eldhärjats det senaste halvåret. I en tredjedel av fallen orsakades branden av olyckor, i andra fall tros de vara anlagda. Av de åtta misstänkta gärningsmän som polisen lyckats knyta till bränderna har majoriteten bott på anläggningen som brunnit.

Tio minuter efter att väktarna avslutat sin runda kring villan i Södertälje på lucianatten tar lågorna fart. Huset, där tio ensamkommande barn skulle flytta in en dag senare, totalförstörs i branden. Någon eller några misstänks ha brutit sig in genom altandörren och tänt eld.

Branden är bara ett exempel på bränder i asylboenden och tilltänkta asylboenden som har skakat Sverige under hösten och vintern – och spridit oro bland flyktingar.

Sedan den 1 juli i år har polisen inlett 43 förundersökningar gällande bränder på asylboenden, de flesta i fastigheter där asylsökande ännu inte flyttat in. I en tredjedel av fallen har bränderna berott på olyckor eller tekniska fel.

I andra fall, liksom fallet i Södertälje, misstänker polisen att bränderna varit anlagda. Brandfarlig vätska, brandbomber och bensin har hittats intill flera av fastigheterna som eldhärjats.

I åtta av fallen har polisen lyckats knyta misstänkta gärningsmän till det förmodade brottet. ”Flertalet” av dem som kunnat knytas till brott har bott på det boende som brunnit, enligt Ola Stoltz, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (NOA) som fått i uppdrag att samordna polisens arbete mot bränderna.

– Motiven kan vara flera olika saker. Men det är klart att det kanske uppstår pressade situationer med många människor som kommer från krigszoner, säger Ola Stoltz.

Foto: Johan Nilsson/TTKånnaskolan var tänkt att användas som evakueringsbostäder för flyktingar. Foto: TT

I några av fallen har de misstänkta gärningsmännen frihetsberövats och åtal väntar.

– Ingångsvärdet är att man är misstänkt för mordbrand. Sedan får vi se var det landar.

Polisen misstänker i nuläget inte att det finns ett samband mellan bränderna. I flera av de olösta fallen pågår ännu förundersökningar.

– Man tittar på alla möjliga orsaker till bränderna. De kräver ganska omfattande tekniska undersökningar och är svårutredda ärenden. Man kan komma fram till att de är anlagda, eller så hittar man tekniska fel, säger Ola Stoltz vid NOA.

I slutet av oktober beslutade Migrationsverket att hemlighålla alla adresser till befintliga och tilltänkta asylboenden. Polis och väktare har anlitats för att bevaka fastigheterna. Arbetet kommer att fortsätta under nästa år, enligt Migrationsverket.

Från Säpos sida följer man utvecklingen noga.

– Hittills finns inget som pekar på att bränderna är organiserade eller har kopplingar till brottsaktiva nätverk eller vitmaktmiljön. Men vi kan inte utesluta det, det är för tidigt att dra slutsatser, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

DN har tidigare berättat om forum på nätet som uppmanar användarna att angripa flyktingboenden och ger tips om hur man bäst bränner ned en byggnad utan att lämna spår.

– Det är allvarligt och givetvis tittar vi på om det kan vara brottsligt. Vi tittar även på andra brott som riktas mot asyl- och transitboenden, så som våld, hot och trakasserier, säger Fredrik Milder.

Foto: Johan Nilsson/TT
Ett blivande asylboende i Ekeby. Foto: TT

Det är för tidigt att säga om den typen av brott har ökat, enligt Säpo.

– Men vi vet också att extremistmiljöer är bra på att dra nytta av sådana här händelser för att föra fram sitt budskap.

För Migrationsverkets del har bränderna inneburit att en redan ansträngd boendesituation förvärrats.

– De har satt en ökad press på vår boendeenhet som redan jobbar väldigt hårt med att ta fram nya boenden, säger Ingrid Arinell vid Migrationsverket.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s