Abramowicz: Skattesmäll väntar Sverige

Tack vare regeringen slår Sverige nya rekord. Från och med i dag har vi högst marginalskatt i världen, då jobbskatteavdraget trappas av för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Framöver kan vissa behöva betala så mycket som 60 procent i skatt.

Ännu högre skatter på arbete är det sista som Sverige behöver. Det är en dålig idé av ett antal skäl.

Dels blir det mindre lönsamt för människor att arbeta hårt samt att välja långa och krävande utbildningar. Varför jobba mer om man ändå inte får behålla pengarna? Varför lägga tid och lån på studier när det inte ger resultat för privatekonomin?

Dels leder inte höjd marginalskatt till det regeringen önskar; det vill säga mer klirr i statskassan. Människors beteende förändras som en följd av skattehöjningar. Det finns mycket som talar för att fler kommer att arbeta mindre och skatteplanera mer. Det kan leda till att skatteintäkterna faktiskt minskar, i stället för att öka som en konsekvens av regeringens politik. Detta skriver Jacob Lundberg, doktorand i nationalekonomi, i en ny Timbrorapport som publicerades på måndagen. Enligt Lundberg kan skattehöjningen kosta regeringen så mycket som 2-4 miljarder kronor.

Det är inte bara näringslivets tankesmedja som tycker att det är oklokt att göra det dyrare att arbeta, man får även medhåll från LO. Ola Pettersson, chefsekonom på LO, skrev en debattartikel förra året tillsammans med Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije där de påpekade att skatten på arbete bör sänkas, inte höjas, samt att marginalskatten inte bör överstiga 50 procent (DN 23/3 2015).

Regeringen och framförallt finansminister Magdalena Andersson (S) gör klokt i att lyssna på sina vänner i LO, åtminstone i det här fallet.

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2942458-abramowicz-skattesmall-vantar-sverige#sthash.7NQuYFBg.dpuf

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s