En del gör allt för att skydda flyktingarna ?

Sextrakasserierna i Köln har blivit storpolitik

 KÖLN. Michael Yantzen står högst upp på trappan till domen i Köln med det öppna torget framför centralstationen som en gryta nedanför sig. Här hade han också väldigt bra uppsikt på nyårsnatten.

– Jag såg med egna ögon hur de utländska männen tafsade och klämde på kvinnorna.

Av de till en början nedtystade sextrakasserierna har nu blivit skandal och storpolitik.

Så var det inte för en dryg vecka sedan på nyårsafton.

Yantzen tillbringade en del av nyårsnatten vid domen och beskriver förfärande scener med en stor folksamling av unga män av utländsk härkomst som var kraftigt berusade och sköt fyrverkeripjäser på varandra.

– När kvinnorna började dyka upp strax före tolvslaget omringade grupper av män enstaka kvinnor, gick tätt inpå och började ofreda dem sexuellt. När kvinnorna sa ifrån var det tydligt att männen inte förstod vad de sa.

Rädda för politiska sprängkraften

I tyska tidningar berättar anonyma kvinnor hur de kände händer på stjärten och mellan benen. Oförmögna att freda sig mot så många män. Många av kvinnorna blev också rånade.

Trots dessa scener beskrev polisen nästa dag nyårsfirandet som ”avslappnat”. Först efter flera dagar började den fulla omfattningen av vad som hänt krypa fram. Något som lett till att många i Tyskland hävdar att polisen och de lokala politikerna medvetet försökte tysta ned det som hänt. Motivet skulle vara rädsla för den politiska sprängkraften i det faktum att många av gärningsmännen misstänktes vara invandrare och asylsökande som kommit till Tyskland de senaste månaderna.

Polisen har erkänt att den första beskrivningen av nyårsfirandet var felaktig och det faktum att polischefen i dag fick sparken är en tydlig fingervisning om att de som talar om mörkläggning inte är helt fel ute.

I samma riktning talar en intern polisrapport, som flera tyska tidningar läst, som beskriver hur polisen totalt förlorade kontrollen på nyårsnatten.

”Det inträffade så många övergrepp samtidigt att det var omöjligt för oss att hinna ta upp anmälningar. Det var fullständigt kaos och en skam”, skriver polismannen som författat rapporten.

Han skriver också att han aldrig tidigare under sina 29 år i tjänsten mött en sådan brist på respekt för polisen och dess arbete. Förövarna hindrade aktivt polisen från att nå sextrakasserade kvinnor och hånade öppet polisen.

Kan vara organiserade

Nya anmälningar fortsätter att komma in. Till dags dato är det 170 stycken, varav 119 gäller sextrakasserier. Presstaleskvinnan Stefani Becker iförd gul väst ovanpå uniformen, berättar att en anmälan kan innehålla övergrepp på flera kvinnor.

Eftersom liknande övergrepp, om än inte i samma omfattning, inträffade på nyår i Hamburg, Stuttgart och flera andra tyska städer så lutar polisen åt att sextrakasserierna kan ha varit organiserade.

– När så många unga män samlas på en och samma plats samtidigt så ligger misstanken nära till hands att de på något sätt kommit överens om att träffas, säger Becker. Men vi vet ännu inte hur.

Hittills har polisen 31 misstänkta varav 28 är medborgare i olika länder i Nordafrika och Mellanöstern. Två är tyskar och en amerikan.

Med en titt på en ”fusklapp” i handen berättar hon att polisen går igenom 350 timmars inspelningar från de övervakningskameror som finns runt torget.

– Det kommer att ta lång tid att gå igenom och identifiera skyldiga. Eftersom kvinnorna upplevde att det var en mob som attackerade dem kan de ha svårt att peka ut enskilda individer.

Med andra ord blir det svårt att döma någon vilket ytterligare kommer att spå på upprördheten.

Politiker vill framstå som tuffa

Övergreppen får en enorm uppmärksamhet i tyska medier och är det stora samtalsämnet hos allmänheten. Politiker från alla partier försöker positionera sig för att framstå som tuffa och handlingskraftiga. För de som är emot att Tyskland tar emot så många invandare utgör händelserna en försenad julklapp.

Ända sedan sexbrotten blev kända har högerpopulistiska Alternativ für Dutschland, AfD varje dag satt upp ett lite stånd framför Centralstationen där man agiterar för hårdare tag mot flyktingarna.

Thomas Traeder är en av partiets ledande personligheter i Köln. Iförd en svartgrå rock mot snålblåsten delar han ut flygblad och samtalar med oroliga människor. Han håller med om att det som hände på nyårsnatten gynnar partiet men menar att det är orimligt att inte prata om vilka det var som utförde övergreppen.

– Inflödet av flyktingar har ju en direkt bäring på vad som hände under nyårsnatten. Vi är på väg att importera den bristande respekten för kvinnor i muslimska länder till oss. Alla muslimska män gör inte så här men tillräckligt många för att vi ska ha ett problem.

Unga kvinnor jag pratar med utanför Kölns Hauptbanhof verkar hålla med om just den biten.

– Jag är chockad över det som hänt, säger 17-åriga Fransisca Fischer. Man blir rädd. Jag kommer nog inte längre att våga gå ut sent på kvällarna.

I likhet med många andra tyskar tycker Mari Lena, 18, att de skyldiga i de fall de är invandrare bör utvisas.

– De kan inte komma hit och söka skydd ena dagen och begå såna här grova brott nästa. Även om många som kommer säkert är bra människor.

”Fler kan rösta på oss”

AfD försöker rida på den våg av hat och vrede som sexövergreppen väckt. De hoppas att väljarna ska dra slutsatsen att de etablerade partierna inte längre klarar av att hantera invandringen.

– Jag tror det som hänt kan få fler att rösta på oss, säger Thomas Traeder men inte tillräckligt många för att få till en verklig förändring redan vid nästa val.

AfD vill använda en paragraf i den tyska grundlagen som enligt partiets uppfattning gör det olagligt att bevilja asyl till flyktingar som kommer till Tyskland från ett säkert land, som exempelvis Österrike. Det skulle göra att många kastades ut

Den unge mannen med det långa grå håret i mittbena är förvånad över att jag intervjuar honom. De tyska medierna är oroliga för att ge AfD utrymme ungefär som svenska medier en gång var när det gällde Sverigedemokraterna.

– Tyska medier är inte intresserade av att prata med oss. Däremot utländska.

Redan före händelserna i Köln ökade det högerextrema våldet mot flyktingar i Tyskland. Ett otal flyktingboende har brändes ner under förra året och i flera fall försökte nynazistiska grupper hindra flyktingar från att gå av bussar vid flyktingboenden.

Nu kan det bli ännu värre. Särskilt i östra Tyskland där arbetslösheten är 15-20 procent i många delstater och främlingsfientligheten massiv. Människor blir upprörda när flyktingar ges jobb och bidrag.

En första indikation på hur illa det kan bli kan vi få lördag eftermiddag då islamfientliga Pegida ska demonstrera i Köln. Om motdemonstranter som förväntat dyker upp kan det gå hett till.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s