Vilka idioter, ut med från Sverige….

Får fick halsar avskurna på pizzeria

Polisen blev tipsad om att det föregick halalslakt i ett skjul vid pizzerian. Patrullen fann det här när de kom fram.
Polisen blev tipsad om misstänkt halalslakt i ett skjul vid pizzerian. Patrullen fann det här när de kom fram.Foto: POLISEN

I ett skjul till en pizzeria i Falkenbergs kommun hittade polisen två halalslaktade får som misstänks ha skurits till döds utan bedövning.

Ett vittne ska ha fotograferat när två män i 30-årsåldern anlände med två får på ett gallersläp till pizzerian i Falkenbergs kommun. Där stod fåren sedan någon timme innan männen ska ha dragit in dem i ett skjul där dörrarna sedan stängdes.

Vittnet tillkallade polis. Patrullen som kom till platsen hittade sedan fåren med avskurna halsar i förrådet. Blod hade runnit ut över betonggolvet. En blodig kniv låg i fönsterkarmen. I polisanmälan omnämns det som halalslakt.

Låtit dem förblöda

Händelsen inträffade i juni. De båda männen, hemmahörande i Halmstad, åtalas nu för djurplågeri. De misstänks ha slaktat fåren utan bedövning och låtit dem förblöda. Fåren har utsatts för lidande ”utan godtagbara skäl”, menar åklagaren som nu väcker åtal i Varbergs tingsrätt.

Halalslakt är en muslimsk tradition där slaktaren gör ett snabbt snitt över luftstrupen. Enligt svensk djurskyddslagstiftning måste detta ske med bedövning.

Läs mer: Bedövning används vid svensk halal-slakt

Männen ska innan slaktningen också ha transporterat djuren i det öppna gallersläpet och kört i hög fart på motorvägen. Fåren var fastspända med spännband. Väl framme kopplades kärran loss från bilen och då tippade släpet och så att fåren ramlade omkull. Hela den här transportproceduren är också brottslig, enligt åklagaren. Rubriceringen är brott mot djurskyddslagen.

”Golar du din jävel, ska du få se”

Männen förnekar att de slaktat djuren. De säger att de köpt fåren färdigslaktade i Halmstad och att slaktningen skett av en professionell slaktare. Namnet på slaktaren har de däremot inte velat uppge i polisförhör. De säger att fåren var döda när de transporterades på kärran. Polisens bilder visar dock fårspillning på flaket.

Vittnet som tog bilder och ringde polisen ska i samband med händelsen också ha fått utstå hot i stil med ”golar du din jävel, ska du få se”. För detta åtalas männen för övergrepp i rättssak.

De åtalade männen är inte ägare till pizzerian.

SVENSKT HALALRÅD KRÄVER BEDÖVNING

Enligt muslimsk tro är det inte tillåtet att äta djur om det har självdött, strypts, slagits medvetslöst, fallit huvudstupa, spetsas av ett horn eller fällts av vilda djur med mera.

För att köttet skall vara tillåtet – halal – måste det ha slaktats med ett snitt över halsen djupt nog att nå luftstrupen, matstrupen och karotidartärerna, utan att ryggmärgen skärs av.

Olika skolor inom islam har olika syn på om djuret får vara bedövat eller inte.

Sveriges Halalråd har sammanställt en svensk standard för halalcertifierad slakt. Den utgår från svensk djurskyddslagstiftning och kräver att djuret är bedövat.

Där ställs ytterligare en lång rad krav. Bland annat:

Djuret ska vara friskt och få mat och vatten innan slakt.

Djuret får inte transporteras längre än åtta mil till slakten.

Slakten ska utföras av en muslim och både djur och slaktare ska vara vända mot mot Mecka.

Slaktkniven måste vara nyvässad och föras i en obruten rörelse över djurets hals.

Ett djur får inte se ett annat djur dö.

Källa: Sveriges halalråd

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s