Nya Sverige i ett nötskal.

Tingsrätten: Helt okej att köra utan körkort

Föraren förklarade att hans utländska körkort var borttappat, och friades därmed från alla anklagelser om olovlig körning.

Polisen i Blekinge utreder just nu ett 30-tal liknade fall, rapporterar P4 Blekinge.

Förra året i september stoppade polisen en bilist utanför Karlskrona. Mannen förklarade att han hade ett utländskt körkort – men att han tappat bort det.

Han åtalades för olovlig körning, men tingsrätten friade mannen eftersom rätten ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att den anklagade mannen faktiskt saknade körkort, rapporterar P4 Blekinge.

Utreder 30-tal fall

Polisen i Blekinge utreder just nu ett 30-tal liknande fall.

– Finns det inga register i det land där man hävdar att körkortet är taget är det väldigt svårt, säger polisens utredare Helena Renberg till P4 Blekinge.

Om man inte är folkbokförd i Sverige behöver man inte ha svenskt körkort. Från och med folkbokföringsdagen har man ett år på sig att ordna det. I praktiken betyder det att till exempel asylsökande kan köra utan körkort under hela asylprocessen, plus ytterligare ett år – sammanlagt ett par år beroende på hur lång tid processen tar.

Trovärdigheten bedöms från fall till fall

Tingsrättens dom betyder inte att det är fritt fram att köra utan körkort. Fallen bedöms individuellt, och man bedömer hur trovärdig den misstänktes historia är.

Stefan Palm som är trafikpolis i Blekinge är kritisk.

– Kan man inte bevisa att man inte har något körkort så kanske man får lugna sig med att köra bil, säger han till P4 Blekinge.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s