Här struntar man i vissa ?

TV: Lövängens kaos: ”Visste inget”

Boende: ”Det var helt kaosartat”

Behandlingshemmet Kognic AB i Lövängen lägger ned. Magdalena Nyberg, som bor där, visste ingenting. Det var när lastbilar körde in på området med sängar och madrasser som hon förstod att något var på gång.

— Det var helt kaosartat i onsdags, förklarar hon.

Hon och en annan klient på boendet såg hur saker lyftes ur lastbilarna till behandlingshemmets aktivitetshus. När hon gick dit såg hon att det stod våningssängar i syrummet.

— Vad i hela friden är det här för något? tänkte jag.

Hon ringde till personal, men fick beskedet att de inte heller visste något.

Först senare berättade föreståndaren Åsa Heine att det skulle bli ett asylboende istället för behandlingshem.

Hade fått förlängt

Ett besked som träffar Magdalena hårt i magen. Hon hade precis fått klart att hon skulle vara kvar ytterligare sex månader. Det är hennes första erfarenhet av behandling i den här formen. Nu vet hon inte vad som händer.

— Med min problematik känner jag svår ångest just nu, förklarar hon när tidningen träffar henne vid Nässjö järnvägsstation.

Hon är på väg hem över helgen. Hon har själv sökt upp tidningen för att berätta vad som händer. Där bor för tillfället sex klienter. Det finns plats för 21.

Är inte på jobbet

Efter beskedet om nedläggning har ett tiotal anställda sjukskrivit sig berättar Magdalena. En vaktmästare har fått ta på sig ansvaret för att dela ut mediciner, laga mat och sköta lite allt möjligt. En vikarie har han till sin hjälp enligt Magdalena.

Uppgiften om sjukskrivna dementerar Kognic AB:s verksamhetschef Mikael Andersson. Det är tre som sjukskrivit sig.

Under helg arbetar endast två personer på boendet klargör han. Vaktmästaren ska enligt Andersson ha behörighet för att dela ut mediciner. Han jobbar som behandlingsassistent fyrtio procent av sin tjänst och har tjugo års erfarenhet inom vården.

Sen information

Det var i onsdags personalen informerades om förändringen. Enligt ägaren Roy Gustafsson stänger behandlingshemmet nu på måndag 25 januari.

Klient berättade

Anki Lund är terapeut vid Gävleborgs landsting. Hon fick i torsdags veta av sin patient Magdalena Nyberg att behandlingshemmet stänger.

— Det är för bedrövligt att man inte har bättre framförhållning, säger hon.

— En månad i förväg är det rimliga. Det är samma uppsägningstid som vi har.

Vad händer med Magdalena nu?

— Ingen aning, suckar hon.

— Det är inte klokt hur man behandlar psykiskt sjuka och sin personal.

Anki Lund är klart upprörd. Hon säger att hon först senare på torsdagen, efter kontakt med Magdalena, också fick ett mejl från föreståndaren med beskedet.

Ett förslag på annat behandlingshem har getts från Lövängen. Men Gävleborgs landsting skickar inte Magdalena dit utan att först ha kontrollerat att det passar henne klargör Anki Lund.

Med och bestämma

— Om man ska byta inriktning och behandling är det viktigt att personen som berörs får vara med i processen och påverka.

Säger nej

I radio Jönköping kunde man i torsdags höra kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) uttala sig kritiskt om Roy Gustafssons planer att göra korttids- och evakueringsboenden av i behandlingshemmets och stadshotellets lokaler. Det handlar om 300 platser för flyktingar. Kommunalrådet menar att han inte har blivit informerad.

Det har han svarar Roy Gustafsson. Han fick veta för två, tre månader sedan.

Blivit lovad

Stefan Gustafsson sa också i radion att kommunen har löfte om tillfälligt flyktingstopp från länsstyrelsen.

På det svarade Karin Hermansson, länsstyrelsen, att kommunen bara har mottagningsstopp för flyktingar med asyl och som kan kommunplaceras. De nu aktuella flyktingarna ansvarar Migrationsverket för.

På fredagen hade Roy Gustafsson fortfarande inte fått klart besked från Migrationsverket att sätta igång.

Samma fredag sitter Magdalena Nyberg på tåget på väg hem. När tidningen ringer och berättar att hemmet stänger efter helgen blir hon förvånad.

— Det är planerat att jag ska åka tillbaka på onsdag. Det skulle vara öppet två veckor till, säger hon.

— Det måste jag genast kolla.

 
Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s