Hur kommer allt detta som hänt påstone sluta ?

Bråk på boende för ensamkommande

Publicerad 28 jan 2016 kl 06.28

Ett stort bråk bröt under natten ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda.

Ett 20-tal personer beväpnade med tillhyggen ska ha rört sig mot personalutrymmet och personalen tvingades låsa in sig.

– Personalen är efter omständigheterna okej men kommer naturligtvis att få hjälp att bearbeta detta, säger Lars-Olof Strågefors, enhetschef på integrationsenheten, Emmaboda kommun på torsdagsmorgonen.

Larmet kom in till polisen vid 23.15 på onsdagskvällen. Ett stort bråk hade då brutit ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda, Kalmar län.

Personalen uppgav för polisen att de fått låsa in sig och flera patruller skickades direkt till platsen.

Väl vid HVB-hemmet beslutade polisen att man skulle medta två av de boende, misstänkta för våldsamt upplopp, skriver polisen via sin hemsida.

– Det är ett våldsamt upplopp på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. De har slagit sönder och … det är sammanlagt 19 personer som har gått ihop och gjort det här, säger Ingela Crona, inre befäl på polisen i Kalmar.

”Allmänt missnöje”

En av de medtagna, som misstänks för olaga hot och våldsamt upplopp, har släppts. Den andre, en 16-årig pojke, misstänks för att ha anstiftat bråket.

– En är anhållen, en är fri. Den anhållne är född 1999, han är 16 år. Just nu pågår utredning men vi är inte kvar på platsen, säger Ingela Crona vidare.

Angående vad som ligger bakom bråket säger hon:

– Allmänt missnöje ligger bakom.

Till lokaltidningen Barometern säger hennes kollega John Nilsson, också han inre befäl vid polisen i Kronoberg och Kalmar:

– En nekades köpa godis och blev förbannad på personalen. Han samlade ihop ett 15-tal kompisar och personalen fick stänga in sig medan de slog sönder rutor och hade sig.

 

Våld fördubblats på boenden

Personalen på boendet tvingades evakuera en del av de boende för att lugna ner situationen, skriver polisen.

Emmaboda kommun började redan under natten att flytta de boende som misstänks ha varit inblandade i bråket till andra boenden.

– Telefonen började ringa vid 1.30, sedan dess har vi jobbat med detta, säger Lars-Olof Strågefors när kvällsposten når honom vid 7.30 på torsdagsmorgonen.

– Jag befinner mig just nu själv i en lägenhet med en av de som bedömdes som de mer aktiva.

Men omfördelningen till andra boenden är fortfarande i ett tidigt skede. Emmaboda har, förutom det aktuella hvb-hemmet, två andra att tillgå.

– Vi håller på att jobba med det för fullt men vi måste vänta till alla har kommit in till sina jobb på att få en överblick över hur vi kan omdisponera de som varit inblandade.

Hur mår personalen som låstes in?

– Jag har pratat med dem och de mår i dagsläget okej, säger Lars-Olof Strågefors som menar att de självklart ska få kontakt med företagshälsovården för uppföljning.

– Jag kommer att följa upp läget för dem.

Även på tisdagen bröt ett bråk ut på ett asylboende i länet – då i Boda, utanför Emmaboda. Inledande uppgifter sa då att en boende använt en träpåk att slåss med. Personalen på boendet ska ha låst in sig i väntan på att polisen skulle komma till platsen.

måndagen stacks 22-åriga Alexandra Mezher ihjäl på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal utanför Göteborg.

Enligt statistik från Migrationsverket har antalet incidenter med hot och våld på asylboenden mer än fördubblats mellan 2014 och 2015.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s