Fy fan för den som gjort detta..

Polisens vädjan: Vem mördade Emil, 6 år?

Publicerad 14 feb 2016 kl 21.22

Kriminalkommissarie Börje Sjöholm gör i kommande avsnittet av TV8:s Efterlyst en känslomässigt stark vädjan till kriminella. Han vill ha deras hjälp att avslöja vem som sköt ihjäl Emil Rittbo, 6, för 22 år sedan.

– Vi pratar om mord på en 6-årig pojke som inte gjort något ont i världen. Det måste svida i själen även på den mest förhärdade brottslingen, säger han i TV8:s Efterlyst.

Det olösta mordet på Emil Rittbo är ett av flera fall som Börje Sjöholm och hans utredare i Polisregion Syds Kalla Fall-grupp arbetat med under lång tid.

Efterlyst har gjort flera reportage om mordet. Det första 1994 där Emils pappa med tårar i ögonen berättar om sorgen.

Hans son sköts ihjäl den 9 december 1993 efter att tre maskerade rånare först rånat Färs och Frostas Sparbank i Hörby och sedan körde vidare med sin stulna vita BMW till dåvarande Föreningsbanken i Hörby.

Där kolliderade de med Emil Rittbos pappas nya SAAB. Pappan körde efter rånarnas bil. Biljakten upphörde när rånarbilen stannade och en av rånarna klev ut och sköt mot Rittbos bil. En kula träffade Emil som satt i passagerarsätet bredvid sin pappa.

Misstänkt gripen

Kvällsposten avslöjade förra året att en 57-årig man, tidigare bosatt i Helsingborg, anhållits misstänkt för mordet på Emil Rittbo. Den mannen har enligt flera källor som Kvällsposten talat med funnits med i utredningen under lång tid. Han bor numera inte i nordvästra Skåne. 57-åringen flyttade för flera år sedan till annan ort. Han greps och anhölls i Stockholm.

Där förhördes han under flera dagar.

Kall Fall-gruppen hade uppenbarligen ett omfattande material. Förhören blev långa och ingående. I botten fanns ett tips som Börje Sjöholm i en intervju med Kvällsposten beskrivit som ”specifikt”. Han har också tydligt sagt att mordutredarna är övertygade om att det finns personer i kretsen kring på den tiden aktiva bankrånare som känner till namnen på rånarna

57-åringen var under förhören oförstående till misstankarna som riktas mot honom.

– Jag varken kan eller vill säga särskilt mycket. Men min klient förnekar all kännedom om det som läggs honom till last, sade hans förvarsadvokat, Lars Engstrand, till Kvällsposten.

Gripandet av 57-åringen skedde efter att Kall Fall-gruppen genomfört ett stort antal förhör med personer som utredarna av olika skäl ansåg kunna ha information om bankrånen i Hörby. Men 57-åringen blev aldrig begärd häktad av åklagaren. Utredarna kom inte tillräckligt långt.

Nya förhör inom kort

Men förhören med 57-åringen är inte avslutade. Han är fortfarande misstänkt.

– Vi ska hålla nya förhör med honom inom kort, säger Börje Sjöholm.

Taktiken som Kall Fall-gruppen tycks använda är en metod som på sikt kan bära frukt.

I botten har polisen vittnen från händelserna i Hörby 1993. Sedan tillkommer de kriminaltekniska bevisen och slutligen så har man talat med en stor mängd personer som berättat antingen lite eller mycket som tillsammans bildar en kedja av händelser.

Det som följde när 57-åringen anhölls är rutin. 57-åringen har konfronterats med delar av detta material, fått frågor om vad han till exempel befann sig vid vissa tidpunkter och fått lämna förklaringar.

Vem vill skydda en barnamördare?

Inför det kommande förhöret har utredarna kontrollerat hans svar med information som finns i utredningsmaterialet men också eventuellt nya information som man tagit fram.

57-åringens svar eller brist på vettiga förklaringar kan bli avgörande för vart utredningen landar.

Men Börje Sjöholms utspel i TV8:s program på måndag kväll kl 21 kan ändra förutsättningarna.

Hans känslomässigt starka vädjan sker inte av en slump. Utredarna är väl medvetna om att det finns personer som har information som kan leda till att den som mördade Emil slutligen avslöjas och åtalas.

Den rutinerade kriminalkommissarien ställer egentligen en fråga till tungt kriminella, eller snarare en gång aktiva bankrånarna.

Frågan är tydlig – vill de fortsätta skydda en barnamördare?

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s