Varför alla dessa lögner ?

Alexandra Mezher, 22, mördades på HVB-hemmet i Mölndal. Nu avslöjas att hemmet fått pengar för att kunna ha extra personal eftersom den misstänkte mördaren visat svåra psykiska problem. Foto: Privat
Alexandra Mezher, 22, mördades på HVB-hemmet i Mölndal. Nu avslöjas att hemmet fått pengar för att kunna ha extra personal eftersom den misstänkte mördaren visat svåra psykiska problem. Foto: PRIVAT
HVB-hemmet i Mölndal. Foto: Henrik Jansson
HVB-hemmet i Mölndal. Foto: HENRIK JANSSON
Alexandra Mezher, 22, mördades på HVB-hemmet i Mölndal. Nu avslöjas att hemmet fått pengar för att kunna ha extra personal eftersom den misstänkte mördaren visat svåra psykiska problem. Foto: PRIVAT
Alexandra jobbade ensam – trots extra pengar till boendet
Publicerad 19 feb 2016 kl 16.40
Ledningen för HVB Living Nordic AB i Mölndal har tidigare uppgett att de inte kände till den nu mordmisstänkte ynglingens psykiska problematik då han placerades på boendet.

Men att de efter ett tag insåg att han hade problem och därför på eget bevåg anställde en extra person som däremot inte hade hunnit börja arbeta än.

Därför arbetade Alexandra ensam med den svårt psykiskt sjuka ynglingen på boendet då hon mördades den 25 januari.

– Vi kände inte till någon information om honom eller hans tidigare förehavanden innan han kom till oss. Det är en oro som vi upptäcker själva, säger Staffan Axelsson.

Krävde extra bemanning

Nu kan GT avslöja att HVB-hemmet redan innan de godkände att ta emot ynglingen kom överens med socialtjänsten om att gå in med pengar som skulle bekosta extra personal just för honom. Bakgrunden var just ynglingens svårigheter.

Det framgår av ett hemligstämplat yttrande från Socialtjänsten som GT tagit del av.

I yttrandet skriver Socialtjänsten att de först gick till en annan stor privat vårdkedja och frågade om de kunde ta emot ynglingen. Men de backade ur, enligt Socialtjänsten, ”på grund av hans allvarliga psykiska problematik”.

Tre dagar senare, den 18 december förra året, vände sig Socialtjänsten till HVB Nordic Living AB som tackade ja och samtidigt, enligt yttrandet, begärde ersättning för extra personal för att ta hand om den nu mordmisstänkte. Trots det står HVB-hemmets talesperson Staffan Axelsson i dag fast vid att hans boende aldrig informerades.

Socialtjänsten går in och beviljar pengar för extra personal för just den här personen och Alexandra arbetar ensam med honom fem veckor senare. Hur går det ihop?

– Så fort vi får ett stöd betalt utav socialtjänst eller någon annan, som är riktigt och rimligt, då tillsätter vi så fort vi kan.

Hur kommer det sig då att hon arbetade ensam?

– Det kan jag inte svara på. När man får en sådan summa pengar för en viss person söker vi en sådan person omedelbart. Det är ingenting vi väntar på eftersom vi är oroliga.

Är det så att ni tagit emot pengarna men inte tillsatt en person?

– Det har jag svårt att tänka mig. Om du menar att det skulle finnas ett ekonomiskt incitament eller vinstincitament i detta så känner jag inte till något sådant. Vi diskuterar väldigt mycket kvalitet inom bolaget så det känner inte jag till, säger Staffan Axelsson.

Kom med missvisande uppgifter

Det är inte första gången som bolaget bakom HVB-hemmet i Mölndal kommer med felaktiga eller missvisande uppgifter. Redan dagen efter mordet kunde vi avslöja att anställda framfört kritik mot ensamarbetet på boendet, bland annat nattetid.

Bolaget förnekade att de kände till någon sådan kritik.

Dagen därpå kunde GT avslöja att Institutionen för vård och omsorg, IVO, redan ett år före mordet i en rapport konstaterat att personalen var kritisk mot vad de upplevde som ensamarbete och underbemanning.

”Det hade främst handlat om klagomål om ensamarbete och enligt personalen fanns det för få anställda i verksamheten”, skrev Institutionen för vård och omsorg.

En anställd på boendet sa att frågan också togs upp på personalens krismöte efter mordet:

– Alla grät och någon sa att det var detta vi hade sagt tidigare, att ingen skulle jobba själv, sa den anonyme anställde vid boendet.

En uppgift som HVB-hemmets ledning inte sa sig känna till.

Stark oro

Enligt det hemligstämplade yttrandet från Socialtjänsten har de vid flera tillfällen kontaktat Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, och uttryckt ”stark oro för NN psykiska mående”. Han har, enligt yttrandet, vid flera tillfällen ”sökt akut psykiatrisk vård på BUP akuten”.

Enligt yttrandet kommer den unge mannen från Etiopien. Han beskrivs som ensamkommande med båda föräldrarna avlidna och en släkting ska ha hjälpt honom att fly landet, en orolig del av Etiopien.

I juni förra året jourplacerades han hos en familj i Göteborgsområdet och han började också skolan. Men, enligt yttrandet, ledde hans dåliga psykiska mående till att han under längre perioder inte kom till skolan. ”Hans psykiska mående påverkade hans möjligheter att ta till sig kunskaper och genomföra en skoldag”, skriver socialtjänsten i sitt yttrande.

Han började med idrott. Men fick sluta på grund av psykiska problem.

”Upprörd och arg”

Under oktober och november förra året kontaktade jourfamiljen socialtjänsten och Barn- och ungdomspsykiatrin om växande problem med ynglingen som mådde allt sämre. Den 13 november besökte de en vårdscentral och den jourhemsplacerade ynglingen var, enligt socialtjänstens yttrande ”upprörd och arg”. Fem dagar senare läggs han in på BUP-akuten.

GT har varit i kontakt med socialtjänsten i den kommun där den mordmisstänkte är placerad, men de hänvisar till att de inte kan uttala sig någonting på grund av förundersökningssekretess.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s