Som vanligt ljuger politikerna..

”Kastrullhäxan” om kommunen: Ljuger
Publicerad 22 feb 2016 kl 13.59

Biffbråket i Jönköping rasar vidare. Kastrullhäxan, en känd matprofil i stan, ansluter sig till stjärnkocken Leif Mannerströms kritik av den skandalomsusande provsmakningen av maten på ett lokalt äldreboende.
– Politikerna fick specialmat. Inget snack om saken, säger Anette ”Kastrullhäxan” Edlund.
ANNONS:

BIFFBRÅKET: DETTA HAR HÄNT
I förra veckan anordnade Jönköpings kommun en provsmakning av maten på ett lokalt äldreboende. Inbjuda var politiker och media. Syftet var att visa att maten på kommunens boenden håller hög kvalitet. Men efter provsmakningen uppdagades det att politikerna inte alls fick samma mat som de äldre. Medan de gamla fick äta pölsa, serverades politikerna köttfärsbiffar med fetaost. Och det fick stjärnkocken Leif Mannerström att rasa:
– Politikerna får ju verkligen en annan bild. Klart de tycker det var bra. De hade ju kunnat få helstekt oxfilé eller vad fan som helst! sa han då.
Men enligt kommunens socialchef rörde det sig inte om någon provsamkningsbluff. Att politikerna serverades annan mat än de äldre, berodde i stället på att så många av de äldre hade valt att äta pölsa vid dagen för provsamkningen, att pölsan helt enkelt hade tagit slut.
– Då bestämde sig kökspersonalen för att laga de här köttfärsbiffarna i stället. Och det är ingen specialrätt. Biffarna finns på menyn en till två gånger under en sjuveckorsperiod, berättade Gudmundsson.
Enligt kommunen innehåller tolv procent av de rätter som serveras på äldreboenden någon form av halvfabrikat. 88 procent av maten ska dock lagas från grunden.
Visa

I förra veckan anordnade Jönköpings kommun en provsmakning av maten på ett lokalt äldreboende. Inbjuda var politiker och media. Syftet var att visa att maten på kommunens boenden håller hög kvalitet.
Provsmakade gjorde även Annette ”Kastrullhäxan” Edlund – en känd restaurangägare, matprofil och debattör i Jönköping. SVT hade bjudit in henne för att bedöma maten ur ett professionellt perspektiv. Och vid dagen för provsmakningen var biffarna onekligen väldigt goda:
– Ja, det var de. Vällagade, saftiga och köttiga, säger ”Kastrullhäxan”.
Uppvärmda industripannbiffar
Men när hon ringde och berättade det för en äldre dam som hon känner, och som bor på ett av kommunens boenden, började hon ana oråd.
– Hon sa att hon aldrig väljer biff när det finns på menyn. Enligt henne är det alltid något smaklöst halvfabrikat, säger Kastrullhäxan.
För att undersöka saken närmare, såg Anette Edlund till att provsmaka biffen när den dök upp på äldreboendenas meny några dagar senare. Och när det inte fanns några journalister eller politiker på plats, smakade maten helt annorlunda, hävdar hon.
– Det var uppvärmda industripannbiffar. Och så är det alltid. Ingen pensionär jag talat med har någonsin fått ”hemlagade” biffar. Kommunen ljuger när de påstår det. Jag har till och med sparat en av pannbiffarna som bevis! säger Anette Edlund.
Kommunen slår ifrån sig
Jönköpings kommun har tidigare kritiserats för att politikerna inte fick samma rätt som de äldre. Medan de gamla fick äta pölsa, serverades politikerna köttfärsbiffar med fetaost. Det fick stjärnkocken Leif Mannerström att rasa. ”Ett svek mot de äldre”, kallade han det.
Jönköpings kommun menar dock att det inte alls rörde sig om någon bluff. Biffarna som politikerna fick finns också på äldreboendenas meny, om än inte på dagen för provsmakningen. Men när det gäller ”Katrullhäxans” kritik så gör man vissa medgivande.
– 12 procent av de rätter som serveras på våra äldreboenden innehåller någon form av halvfabrikat. Och just pannbiffen är färdigproducerad. Men då ska man komma ihåg att 88 procent av den mat vi lagar lagas från grunden. Bland annat fetostbiffen, säger Ingeborg Esping, äldreomsorgschef i Jönköping.
Och att politikerna fick just den hemlagade maten är en slump, har kommunens socialchef, Karls Gudmundsson, tidigare sagt:
– Varför skulle vi smöra för politikerna? Vi har inget att dölja. Vi såg det som en möjlighet att visa att vi serverar god mat till våra äldre. Det vore ju idiotiskt att börja manipulera något då.
Men det tror ”Kastrullhäxan” så mycket hon vill på (lite, reds. anm.):
– Socialchefen ljuger som en häst travar. Så fantastiskt lägligt att man hade sju kilo köttfärs över just den dagen media var där! säger Anette Edlund.
Kom oanmäld, Mannerström
Karl Gudmundsson har tidigare bjudit in Leif Mannerström för att själv bedöma maten på äldreboendena. Stjärnkocken har ställt sig positiv till erbjudandet, men om stjärnkocken gör slag i saken hoppas ”Kastrullhäxan” att han kommer oanmäld. Annars är risken stor att han inte får en rättvis bild av vad de äldre får på sina tallrikar. Det tror i alla fall Anette ”Kastrullhäxan” Edlund:
– Annars får han väl någonting som är bättre. Specialtillagad mat, slår hon bestämt fast.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s