Fängelse eller vård för läkaren ?

Mårten Schultz:Bunkermålet är som en skräckfilm – men straffet skaver

 
En mask som hittades i läkarens sovrum. I förhör har mannen uppgett att han köpt masker att använda när han förde bort kvinnan, men att han inte behövde använda dem vid tillfället. Foto: Polisen/TT

Åklagarens gärningsbeskrivning i det så kallade bunkermålet är som en skräckfilm. Enligt åklagaren hade en läkare från 2010 till 12 september 2015 – alltså under omkring fem år – byggt en träbyggnad på sin tomt. Byggnaden såg från utsidan ut att vara en maskinhall, men den hade en skendörr.

I träbyggnaden hade läkaren uppfört en bunker, konstruerad av betongblock och plåt på gjutet cementgolv. I bunkern fanns en cell. Cellen var försedd med två säkerhetsdörrar av metall med elektroniska kodlås och den var ljus- och ljudisolerad.

Det här är bakgrunden. Den vittnar om en genomgripande detaljplanering som kännetecknar även vad som hände därefter. Läkaren fick kontakt med sitt offer A och träffades först i en lägenhet i Stockholm där de hade sexuellt umgänge.

 
 

En tid därefter kontaktade läkaren A för ytterligare en träff i Stockholm. Vid detta tillfälle drogades A. Läkaren hade därefter sex med A. Detta sexuella umgänge var enligt åklagaren en grov våldtäkt – att utnyttja någon som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd är våldtäkt enligt svensk rätt.

Händelseutvecklingen efter detta präglas av ett väldigt avancerat bortrövande, där både läkaren och A bar gummimasker för att minska risken för igenkänning och A fördes med rullstol och sedan med bil till den iordningställda bunkern. Där hölls hon inspärrad i fem dagar. Under denna tid förekom inte några sexuella övergrepp.

Ovanstående bygger i det stora hela på åklagarens beskrivning och det är denna som har legat till grund för hur målet har rapporterats i media. Det är så som berättelsen satt sig.

Men berättelsen vann inte helt gehör i tingsrättens dom.

Det gick till att börja med inte, fann domstolen, att säkerställa att planeringen påbörjades redan 2010. I stället sattes startpunkten för brottsplaneringen till 2014. Bevisningen rörande den påstådda våldtäkten ansågs vidare inte tillräcklig, eftersom det fanns en osäkerhet kring vad som hänt och läkarens motpåståenden inte kunde avfärdas.

När det gäller händelserna i övrigt går domstolen i det stora hela på åklagarens linje och skriver sammanfattningsvis: ”Det har varit frågan om ett mycket välplanerat bortförande av A där T [läkaren] har utnyttjat att han är läkare samtidigt som han har visat stor likgiltighet för A:s person och utsatt henne för allvarlig fara under nedsövningen och då han lämnade henne inlåst i bunkern utan att någon kände till var hon fanns.”

Syfte var, enligt domen, att hålla A inspärrad under lång tid och helt avskärma henne från resten av världen för att uppfylla hans önskningar om att få ha sex med henne i framtiden. Tingsrätten fortsätter: ”Han har därtill gjort uttalanden som har förstärkt hennes rädsla och utsatthet.”

Eller, för att anknyta till inledningen: en skräckfilm. Straffet för människorov är som högst 18 år eller livstid. Här konstaterar tingsrätten att handlingarna har ett mycket högt straffvärde, men även att det är ont om vägledande praxis för straffbedömningen. Livstidsstraffet ska i princip bara användas när syftet är att ta livet av offret. Tingsrätten stannade vid tio år.

Det går inte att säga att detta straff är fel. Det är en sträng påföljd. I ljuset av att Högsta domstolen nyligen upprepat att tio års fängelse kan utgå även vid mord i vissa fall framstår det som tveksamt att döma till högre straff vid människorov.

Samtidigt får det straffskalan för människorov att framstå som konstig. Det finns utrymme att utdela upp till 18 år i fängelse för brottet och i extrema fall även livstidsstraff. Men denna skräckfilm hamnar i straffskalans mitt. Det skaver en aning.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s