En del skiter i alla regler.

IVO: Jan Emanuel driver hem utan tillstånd

Jan Emanuel Johansson.  Jan Emanuel Johansson.

Jan Emanuel Johanssons HVB-hem för ensamkommande barn i Norrtälje bedrivs utan tillstånd, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Utan ett godkänt tillstånd kräver myndigheten nu att Jan Emanuelsgården inte ska ta emot barn och att ”pågående insatser” avslutas.

Bolaget bakom verksamheten har till den 1 mars på sig att presentera åtgärder för att möta kraven.

 

IVO:s beslut om Jan Emanuelsgården, som ägs av förre S-politikern Jan Emanuel Johansson via bolaget Hoppetgruppen AB, registrerades den 12 februari i år.

Enligt myndigheten saknar Hoppetgruppen tillstånd för den HVB-verksamhet som bedrivs i villan i utkanten av Norrtälje.

Myndigheten kräver nu att bolaget ska säkerställa att Jan Emanuelsgården ”inte tar emot barn samt att pågående insatser avslutas före 1 mars 2016”. Dessutom ska man kunna garantera att det finns tillstånd eller giltigt entreprenadavtal för HVB-verksamhet.

”Saknar tillstånd”

”Hoppetgruppen AB saknar tillstånd för verksamheten trots att de enligt IVO:s bedömning bedriver HVB-verksamhet där barn ges stadigvarande heldygnsvård”, står det i beslutet.

Enligt IVO har bolaget uppgett att Jan Emanuelsgården är ett familjehem, vilket innebär en verksamhet som inte bedrivs yrkesmässigt. Myndigheten delar inte den uppfattningen och hänvisar till en oanmäld inspektion den 21 december i fjol där det, enligt IVO, framkom att sju ungdomar var inskrivna och att personal arbetade i lokalen.

Dagen efter inspektionen uppgav bolagets vd för IVO att Jan Emanuelsgården bedrivs som ett jour- och familjehem. Vd:n uppgav att det finns en familjehemspappa men att den personen får hjälp och avlastning av totalt tre personer.

Misstänkte olaglig verksamhet

Inspektionen gjordes en vecka efter att IVO kontaktats av räddningstjänsten i Norrtälje. Räddningstjänsten informerade då myndigheten om att man hade uppfattat verksamheten som ”olaglig”, enligt beslutet.

LÄS OCKSÅPLUSJan Emanuel tjänade 233 miljoner på ungdomshem 

Nu måste Hoppetgruppen presentera vidtagna åtgärder, baserat på IVO:s krav, senast den 1 mars. Om kraven inte uppfylls kan IVO komma att utfärda ett föreläggande och även skriva ut böter.

IVO skriver att man den senaste tiden uppmärksammat att Hoppetgruppen, utöver verksamheten i Norrtälje, ”bedriver flera verksamheter utan laglig grund”. Hoppetgruppen ska sedan tidigare ha sökt tillstånd att bedriva HVB-verksamhet hos IVO men myndigheten har ännu inte kommit med något beslut i frågan.

Tidigare fall

I december 2015 rapporterade Ystads Allehanda att Hoppetgruppen saknade tillstånd för att driva boende för ensamkommande flyktingbarn på två orter i Skåne. Samma månad skrev Norrtelje tidning att ett av Jan Emanuel Johanssons boenden i Uppland även det bedrevs som HVB-hem utan tillstånd.

– Elevhem eller stödboende som den här formen också kallas, är som vilket boende som helst. Det handlar om stöd och omsorg, inte om vård, sa han då.

Aftonbladet har förgäves sökt Jan Emanuel Johansson samt Hoppetgruppens vd.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s