Någon som är förvånad ?

Statsminister Stefan Löfven bjöd in 14 toppdirektörer till sin bostad i Sagerska huset den 22 november förra året. Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Statsminister Stefan Löfven bjöd in 14 toppdirektörer till sin bostad i Sagerska huset den 22 november förra året. Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Enligt Expressens uppgiftslämnare beordrade Löfven både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (bilden) och näringsminister Mikael Damberg att delta vid middagen. Foto: Sven Lindwall
Enligt Expressens uppgiftslämnare beordrade Löfven både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (bilden) och näringsminister Mikael Damberg att delta vid middagen. Foto: SVEN LINDWALL
Dokumenten som Expressen begärt ut som visar vilka som bjudits in till middagen.
Dokumenten som Expressen begärt ut som visar vilka som bjudits in till middagen.
Notan landade på nära 18 000 kronor.
Notan landade på nära 18 000 kronor.
Sagerska huset, där statsministern bor. Foto: Roger Vikström
Sagerska huset, där statsministern bor. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Även Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, deltog i middagen. Foto: Roger Vikström
Även Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, deltog i middagen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
FöregåendeNästa
1 / 6

Löfvens middag med toppdirektörerna

Stefan Löfven och regeringen bjöd i hemlighet in 14 toppdirektörer till en trerättersmiddag i sin bostad.

Under den tre timmar långa middagen diskuterade de regeringens integrationspolitik.

Slutsatsen:

Det är bra med praktikplatser.

I regeringens kalendarium finns inga noteringar om middagen i statsministerns bostad Sagerska huset den 22 november förra året – trots att företrädare för en rad stora företag var inbjudna.

Varken statsministern eller någon annan regeringsföreträdare har nämnt mötet och det finns ingen information på regeringens hemsida.

Men enligt Expressens uppgiftslämnare beordrade Stefan Löfven både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och näringsminister Mikael Damberg att delta i middagen.

Ämnet för kvällen var ett ”samtal om integration”, enligt uppgifterna som i efterhand bifogats fakturan för representationen.

Bara en bankrepresentant

Bland de inbjudna gästerna fanns bara en bankrepresentant – Swedbanks vd Michael Wolf, som mindre än tre månader senare sparkades och polisanmäldes för finansmarknadsbrott.

Där fanns också vd-n för Axel Johanson AB, Mia Brunell Livfors, Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt, Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall och Telia Soneras koncernchef Johan Dennelind.

Även Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, deltog i middagen.

”Jag kommenterar inte middagar av det slaget”, skriver hon i ett sms när Expressen vill ställa frågor om mötet i statsministerbostaden.

Trerättersmiddagen beställdes från restaurangen i regeringshögkvarteret Rosenbad och kostade 650 kronor per kuvert, totalt 13 650 kronor. Till detta serverades bland annat vin för nästan 3000 kronor.

”Jag drack vin i alla fall”, konstaterar Maria Rankka kort, och lägger till:

”Varannan vatten.”

Skogsjätten Sveaskogs vd och koncernchef Per-Olof Wedin är mer talför.

– Det var ett viktigt möte. Vi ägnade oss åt att utbyta erfarenheter.

Hittade ni någon röd tråd för att lösa integrationsproblematiken då?

– En väldigt viktig punkt, som jag tycker kom fram, är ju det här med praktikplatser. I dagsläget är det ju omöjligt att få jobb om du inte finns i någons telefonbok, va. Du ska ha referenser även för att börja på Seven Eleven, så att man har varit på en arbetsplats några månader är väldigt viktigt…

Vet ni hur ni valdes ut, ni som var representerade på mötet?

– Ingen aning. Det får väl vara värdens frihet.

Enligt Per-Olof Wedin pågick middagsdiskussionen i cirka tre timmar, och mötet inleddes av Stefan Löfven, Mikael Damberg och Ylva Johansson.

En av dem som delade med sig av viktiga erfarenheter var Michael Wolf, enligt Per-Olof Wedin.

– Swedbank har varit duktiga på att plocka in så kallade bankvärdar, det är ju praktikjobb. Så därifrån fick vi många goda idéer. Det var inspel åt alla håll.

– Det var god mat och konstruktiva diskussioner.

Stefan Löfven ville på tisdagen inte kommentera integrationsmiddagen med direktörerna.

”Värdefullt för statsministern”

Statsministerns pressekreterare Erik Nises lämnar dock följande skriftliga kommentar:

”Att nyanlända snabbare kommer i jobb, egen försörjning och kan vara med och bidra till samhället kommer att vara en av vårt lands allra viktigaste uppgifter framöver. En grundläggande del av den svenska modellen att alla människor arbetar och göra rätt för sig. Därför bjöd statsministern ett antal företagsledare för att diskutera vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Det är värdefullt för statsministern att få sitta tillsammans med ledare i några av landets största företag och diskutera gemensamma samhällsutmaningar.”

Enligt Nises träffar statsministern regelbundet ”relevanta samhällsaktörer” utan att göra mediala utspel i samband med det.

”Det kan vara över en lunch eller middag men oftast en kopp kaffe på hans kontor eller under besök i externa verksamheter.”

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s