Belastning, nej en djävla skam för regeringen.

K-G BERGSTRÖM

Kaplan är regeringens största belastning

Har jag gjort bort mig igen?

Det är för många äldre tv-tittare en känd replik i ett humorprogram i SVT. Jag tror det var Margareta Sjödin som gång på upprepade repliken.

Samma fråga skulle bostadsministern kunna ställa sig och helst besvara den med att ”jag har gjort bort mig”.

Det var också innebörden i de intervjusvar som han gav till Ekot och Studio ett i dag. Det är klassisk krishantering. Helt enkelt den gamla pudeln som återanvänds. Och fattas bara. Hans MP-kollega i regeringen demokratiminister Alice Bah Kuhnke tyckte Kaplans middag var ytterst olämplig. Statsministern anser att det var djupt beklagligt att Kaplan hamnade i det här sällskapet.

Det torde vara dagens understatement. Sällskapet innehöll den svenske ordföranden i Grå Vargarna, en organisation som brukar betecknas som fascistisk och en annan person som tills nyligen var vice ordförande i Turkiska riksförbundet och som i söndags beskrev armenier som hundar.

För att citera en annan komiker: ”Det hade jag ingen aning om”, försvarade sig Mehmet Kaplans med. Efter statsministerns uppläxning tycks han ha insett att det bör han se till att ha i fortsättningen.

Tyvärr kan man misstänka att hans stab inte tyckte att det skedda var särskilt allvarligt. Hans pressekreterare baissade till en början storyn. ”Låg journalistisk”.

Om Mehmet Kaplan varit en skicklig minister och en stor tillgång för regeringen skulle den här middagen snart vara glömd efter ursäkten. Nu är han varken det ena eller det andra. Han är en svag politiker. Han klarar inte att svara på frågor från journalister utan svarar på något helt annat. Anders Holmberg klädde av honom i Agenda vid ett tillfälle. Han har dessutom dåligt omdöme. I mitten av februari ställde han upp i Ekots lördagsintervju och uppfattades plädera för försämrade ränteavdrag och sänkt reavinstskatt i de bostadspolitiska förhandlingarna mellan regering och delar av oppositionen.

Det gillade många. Problemet var bara att han uppenbarligen glömt att informera och förankra utspelet hos finansminister Magdalena Andersson. ”Det är jag som har skattefrågorna”, avfärdade hon bostadsministern med.

Kaplan gjorde också en synnerligen diskutabel koppling mellan svenska frivilliga i finska vinterkriget och islamister som åker som frivilliga till Syrien för att kriga på IS sida. Det skedde på ett seminarium i Almedalen om islamofobi. Också då tvingades han backa. ”Det var fel att nämna det i det sammanhanget, sa han.

Den förra ordföranden i Socialdemokratiska Kvinnoförbundet Nalin Pekgul är också mycket kritisk mot Kaplan. Själv kurd och muslim anser hon att Kaplan har en dold agenda som betyder att han vill ha parallella samhällen. Inte ett samhälle där män och kvinnor har samma frihet.

Oavsett hur det är med det, är Mehmet Kaplan i dag regeringens största belastning. Frågan är om Stefan Löfven och Gustav Fridolin/Åsa Romson har kraften och modet att vidta vad som krävs för att befria regeringen från den bördan.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s