Varför stödet sjunker kan man fråga sig ?

Stödet för regeringen sjunker

”Lider av förtroendeproblematik”

Väljarnas stöd för regeringspartierna rasar.

Samtidigt har alliansblocket ett övertag.

– Hos Socialdemokraterna är det problem som avlöser varandra hela tiden, så väljarna är ganska fundersamma, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Förra månaden ökade Socialdemokraterna ochMiljöpartiet sitt stöd bland väljarna, men nu tappar regeringspartierna rejält, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Tillsammans backar de 2,0 procentenheter, varav Socialdemokraterna står för det största raset på -1,8 procentenheter.

– De lider av en förtroendeproblematik. Det är regeringskriser, budgetar som inte går igenom, flyktingkriser och det verkar aldrig riktigt gå regeringens och Stefan Löfvens väg. Alla de här problemen som avlöser varandra, gör väljarna ganska fundersamma, säger Karin Nelsson.

”Det har varit turbulent”

S har tappat rejält sedan riksdagsvalet 2014. Då fick partiet 31 procent av rösterna, men enligt undersökningen skulle den siffran i dag ligga på 25,4 procent.

Men partisekreteraren Carin Jämtin (S) är inte orolig även om hon tycker att siffran är låg.

– Jag är givetvis inte nöjd med den här siffran, men det är bara valdagen som spelar roll. Tittar man på siffrorna tycker jag att alla förändringar ligger inom felmarginalen, men vi måste jobba för att få fler väljare.

LÄS OCKSÅPLUSLENA MELLIN: 9 av 24 ministrar får ett plus 

Karin Nelsson menar att Socialdemokraterna har fått kämpa i perioder.

– De står också inför utmaningen att få unga att rösta på partiet. Socialdemokraternas väljarstöd är under 23 procent bland väljarna under 49 år och det är bekymmersamt med nyrekryteringen av yngre väljare.

I mätningen går Miljöpartiet back 0,2 procent.

– Minskningar är vanliga, men under mätperioden har det hänt mycket i partiet och det har varit turbulent. Nu vill vi vända opinionsstödet, säger partisekreterare Anders Wallner (MP).

Alliansen stark

Samtidigt som regeringspartierna minskar i väljarstöd ökar allianspartierna.

– I februari hade Alliansen ett övertag på 4,5 procent som sedan jämnades ut i förra månaden. Men nu har det alltså sväng tillbaka igen till Alliansens fördel, säger Karin Nelsson.

Men hon menar att svängningarna är små.

– Det är små rörelser, men sammantaget går nästan alla partierna framåt vilket ger ett övertag. De blir också stort när de rödgröna backar så stort.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s