Vad är detta för människor ?

Mannen skrattar när han kastar sten

Den 27-årige mannen skrattar när han slungar sten mot Eskilstunapolisen, enligt en bild i polisens förundersökning.

I Växjö lyckades en polis höja sin kravallsköld i sista stund – då en dödskallemaskerad 20-åring avfyrade en raket mot hennes ansikte.

Polishat och våld mot blåljuspersonal sprider sig över Sverige och polisen ser ett motiv:

– Vi stör deras droghantering, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Polis: ”Tror oss veta vilka som ligger bakom”

I tisdags förra veckan blev en polis knivskuren och patruller angripna efter att de lurats i bakhåll i Borås.

Under söndagskvällen och natten mot måndagen blev polispatruller i Borlänge och Norrköping, i stadsdelen Klockaretorpet, angripna av stenkastande gäng som brände bilar.

– Vi tror oss veta vilka som ligger bakom. Det är åtta till nio ungdomar som är i åldrarna 18 till 25 och en svans som är lite yngre, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Svårigheterna med att lyckas binda de, ofta maskerade, personerna till attackerna är kända. Men i slutet av förra veckan dömdes en 20-årig man av Växjö tingsrätt till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Siktade med raket mot polisens ansikte

På en övervakningsfilm syns 20-åringen kliva fram och avfyra en raket mot en polis, vars snabba reflexer med kravallskölden räddade henne från att träffas av raketen i ansiktet.

– Det kan hända att något har hänt, jag var kanske full, sa 20-åringen i polisförhör.

Attackerna från ungdomsgänget böljade fram och tillbaka i flera timmar i miljonprogrammet Araby i Växjö, den 26 december förra året. En polis som kom till området beskrev det som en ”stridszon”, med massor av raketer och stenar som kom flygande emot dem.

Mask som användes i Växjö

I förra månaden fälldes även tre män i 25-årsåldern för våldsamt upplopp i Eskilstuna. Männen kunde bland annat kopplas till stenkastning mot poliser genom en rad bilder. En av poliserna kände sig väldigt besviken då han insåg att han tidigare varit fotbollstränare åt en av männen som kastade sten på honom.

”Socioekonomiskt utsatt område”

Stenkastningen ägde rum i samband med att nazistiska, numera nedlagda Svenskarnas parti demonstrerade i staden 2012. Eftersom rättvisans kvarnar har malt långsamt och det hunnit gå lång tid så dömdes ingen av dem till fängelsestraff.

Nu återstår att se om någon kommer att fällas för söndagens stenkastningar i Norrköping – där polisen tror sig veta vilka som ligger bakom.

Vad är det här för personer?

– Det är personer i ett socioekonomiskt utsatt område, som det så vackert heter, som tycker att polisen inte ska vara där, säger Peter Johansson.

Varför?

– Därför att vi stör deras droghantering. Som en av dem vi frihetsberövade i samband med stökigheterna själv sa när han släpptes under natten.

Känner du att ni kommer vinna den här kampen?

– Ja, det tror jag. De boende vill absolut inte ha det på det här viset. I förra veckan hade vi ett öppet möte med boende i Klockaretorpet. Några av de här ungdomarna kom till mötet och hävdade att vi var där och störde – medan de andra boende naturligtvis vill ha polisen där så att de känner sig trygga, säger Peter Johansson.

Inte heller i Borlänge har polisen knutit någon misstänkt gärningsman till stenkastningarna.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s