Tur var väl det tråkiga Sverige.

Flyktingar lämnar Sverige: ”Inget blev som vi tänkt oss”

Ali Abdulrahman och Mortada Raed är några av de hundratals irakier som kommit till Sverige och som ångrar sin resa. Nu återvänder de till sitt hemland.

Ingenting i Sverige blev som de hade tänkt sig, säger de.

Erbjudande

Få full tillgång till SvD digital. En månad helt gratis!

Mortada Raed och Ali Abdulrahman kom till Sverige från Irak för sju månader sedan. Nu tänker de återvända.
Mortada Raed och Ali Abdulrahman kom till Sverige från Irak för sju månader sedan. Nu tänker de återvända. Foto: Tomas Oneborg

Allt fler asylsökande ansöker och beviljas ekonomiskt stöd för att återvända till sina hemländer, visar siffror som Migrationsverket tagit framför SvD:s räkning. Hittills i år har dubbelt så många personer beviljats det så kallade återetableringsbidraget av Migrationsverket som under hela 2015.

Ali Abdulrahman och Mortada Raed kom till Sverige för sju månader sen. De är kusiner och har bott i Bagdad med sina familjer innan de gav sig iväg på resan mot Europa.

– Min pappa sålde sin bil för att betala för resan. Han ville att jag skulle studera i Sverige och få ett bra liv, säger 20 årige Ali Abdulrahman.

 
 

Men hans pappas önskan kommer inte att gå i uppfyllelse. Ali Abdulrahman och Mortada Raed har beslutat att de ska åka tillbaka till Irak. De har tagit sig till Irakiska ambassaden i Stockholm från Hovmantorp i Småland där de bor på en flyktingförläggning. Mortada Raed behöver ett tillfälligt pass för att kunna genomföra resan tillbaka till sitt hemland.

Det händer ingenting på flyktingförläggningen. Vi bara äter och sover.

Killarna tycker att asylprocessen tar alldeles för lång tid. De säger att de mår dåligt och saknar sin familj.

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

– Vi kom hit för att studera, men det får vi inte göra. Vi får inte jobba heller. Det händer ingenting på flyktingförläggningen. Vi bara äter och sover, säger Ali Abdulrahman och menar att han inte kan leva så i flera år i väntan på ett beslut från Migrationsverket.

"Det var inte ett lätt beslut att återvända till Irak", säger Ali Abdulrahman och Mortada Raed.
”Det var inte ett lätt beslut att återvända till Irak”, säger Ali Abdulrahman och Mortada Raed. Foto: Tomas Oneborg

Ali Abdulrahman och Mortada Raed säger att de inte vet vad som väntar i hemlandet. Det var inte lätt att fatta beslutet om att återvända, säger de.

– Våra föräldrar vill att vi ska stanna här. De säger att det är farligt i Bagdad. Jag tänker nu hela tiden på att jag kanske gör fel men jag känner att jag måste tillbaka till min familj, säger Ali Abdulrahman.

Han har ingen plan för vad han ska göra när han kommer till Irak. Men där väntar mamma, pappa och sex syskon – det fokuserar han på just nu.

Vi får signaler om att asylsökande tröttnar på långa handläggningstider

Nyligen rapporterade Sydsvenskan att det just nu är fler irakier som återtar sin asylansökan i Sverige än som lämnar in en ny.

– Vi får signaler om att asylsökande tröttnar på långa handläggningstider, på att det inte blivit som de förväntat sig i Sverige och på att många ser en liten chans att få uppehållstillstånd, sade Kristina Rännar, expert på återvändande på Migrationsverket, till Sydsvenskan.

Färska siffror från Migrationsverket, som SvD publicerade i går, visar att det framförallt är irakier som beviljas det aktuella bidraget, som motsvarar 30 000 svenska kronor för varje person över 18 år och 15 000 kronor för barn under 18 år. En familj kan högst få 75 000 kronor.

Näst största gruppen av asylsökande som beviljas ekonomiskt stöd för att återvända är afghaner.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s