Tycker det ska tillåtet att använda vapen mot ligisterna.

Flera gånger i veckan utsätts polis och räddningstjänst för stenkastning i tjänsten.  

Aftonbladet kan nu visa hur det ser ut från polisens perspektiv när maskerade gäng går till attack med knytnävsstora stenar.

– Situationerna är livsfarliga, säger Erik Ahnlund, gruppchef inom Stockholmspolisen.

 

För blåljuspersonal som arbetar i de områden som polisen pekar ut som särskilt utsatta har stenkastning och skadegörelse av tjänstefordon blivit vardag.

Polisens egna filmer visar hur den vardagen kan se ut.

Den 22 maj förra året hittade polisen ett lager av brandbomber i ett garage i Tensta. Enligt en poliskälla attackerades sedan polisen på plats i två omgångar under upploppsliknande former.

Ett av klippen visar hur en polisman tvingas fly mot säkerhet. Efteråt beklagar han sig för en kollega och uppger att han träffats av en av stenarna som ven under kvällen.

– Han träffades av en sten i ryggen så att blodvite uppstod, säger en polis.

”Upplever enorm frustration”

Det är först när polisen avlossar varningsskott som angriparna skingras.

Polisen tror att upploppet var en reaktion mot tidigare ingripanden mot narkotikahandeln i området. Enligt en källa med insyn fanns det flera misstänkta i ärendet men förundersökningen lades ned då den tekniska bevisningen ansågs vara för svag.

– När vi väl lyckas gripa någon blir det sällan några straff om det ens går till åtal. Jag och många av mina kollegor upplever en enorm frustration, säger en polis som jobbar i området.

Stenkastningen i Tensta, som ingår i lokalpolisområde Järva, och som fångades av polisens kameror, är inte unik. Händelser inträffar över hela landet och de senaste veckorna har flera uppmärksammade fall ägt rum, bland annat i Norrköpings utkant.

Från Järvaområdet har Arbetsmiljöverket bara i år tagit emot över 20 anmälningar om att patruller utsatts för attacker samt drabbats av skadegörelse, enligt en kartläggning som DN nyligen gjorde.

Utsätts flera gånger i veckan

Flera av händelserna klassas som mycket allvarliga.

– Vi blir utsatta flera gånger i veckan, ibland kan en patrull drabbas fler än en gång på ett pass. Bara i fredags hade vi sju händelser med stenkastning. Vi har haft tur som inte skadats allvarligt, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

Erik Ahnlund är gruppchef för en gatulangningsgrupp i Rinkeby som gör ingripanden i hela Järvaområdet. Han har utsatts för stenkastning vid flera tillfällen.

– Ofta är det livsstilskriminella som vill få bort oss från sitt område. Situationerna är livsfarliga. Det handlar om knytnävsstora stenar, säger Ahnlund.

Lokalpolisområdeschefen Niclas Andersson och gruppchefen Erik Ahnlund tror båda att ökad närvaro är en av vägarna framåt.

– Vi får inte ge upp och låta oss tryckas bort av stenkastning. Även om vi är hårt ansatta är de stora förlorarna människorna som bor i områdena. Det finns många goda krafter som måste få utrymme att växa, säger Ahnlund.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s