Djävla terrorister

Larossi Abballa misstänks ligga bakom morden på den franske polismannen och hans fru. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Larossi Abballa misstänks ligga bakom morden på den franske polismannen och hans fru. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Polis på plats där mannen och hans sambo mördades. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats där mannen och hans sambo mördades. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mordet på den franske polisen är terrorism

Publicerad 14 jun 2016 kl 12.56

Dubbelmordet på ett franskt polisbefäl och hans sambo utanför Paris var ett terrordåd.

– Det är otvetydigt en terrorhandling, sa president François Hollande.

Samtidigt kommer uppgifter om att den utpekade gärningsmannen, Larossi Abballa, livesände dådet på Facebook och att Islamiska staten tar på sig morden.

Den franske åklagaren François Moulins berättade under en presskonferens under tisdagseftermiddagen att gärningsmannen ska ha haft en lista på ytterligare mål där journalister, poliser och offentliga personer fanns med.

När det 42-årige polisbefälet kom hem vid 21-tiden i går kväll stod mördaren, den 25-årige fransmannen Larossi Abballa och väntade på honom i entréhallen och högg ner honom framför hemmet. Polisbefälet bodde i Yvelines, en väster om Paris.

Mördaren skrek Gud är stor, Allahu Akbar och stack ned honom med, enligt uppgift till fransk media, nio knivhugg. Trots knivhuggen så var polisens sista reflexer att försöka skydda grannskapet. Han lyckades ta sig ut genom entrédörren. Innan han dog skrek 42-åringen åt grannarna att ringa polisen och fly därifrån.

Efter att ha mördat 42-åringen tog sig Larossi Abballa in i polisens hem. Polisbefälets sambo, en 36-årig polis var hemma med parets treårige pojke.

Där mördade han sambon, barrikaderade sig i lägenheten och hotade att spränga allt i luften. Polisförhandlarna var snabbt på plats, men enligt polisen var Larossi Abballa inte intresserad av någon förhandling. Istället ville han bara prata om religion. Han sade också att han tillhörde Islamiska staten. Polisen utrymde genast huset på grannar.

Hollande säger att det tveklöst handlar om en terrorhandling.Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

När insatsstyrkan stormade lägenheten efter att ha kastat in chockgranater kastade sig Larossi Abballa mot poliserna och sköts ned. Polisen lyckades rädda livet på parets treårige son som var fysiskt helskinnad, men beskrevs som svårt chockad.

Flera medier skriver att Abballa ska ha livesänt attacken på Facebook. Enligt Daily Mail handlar det om en 13 minuter lång film och 15 foton av dådet som postats på 25-åringens Facebookprofil. Kontot ska dock ha tagits bort på tisdagsmorgonen.

Under det pågående gisslandramat ska han också ha skrivit att han dödat kvinnan – och att han ”inte visste vad han skulle göra med pojken”.

Vid lunchtid i dag pågick fortfarande tekniska undersökningar i och kring det avspärrade huset. Fransk åklagare meddelande under efetrmiddagen att tre personer är frihetsberövade i utredningen: 27, 29 och 34 år gamla.

Samtidigt klarnar bilden om mördarens bakgrund.

Larossi Abballa bodde i samma polisområde som det mördade paret arbetade i. Vid sidan av mindre våldsbrott, stölder och trafikförseelser dömdes han 2013 för delaktighet i terrorism. Larossi Abballa var en av hantlangarna i en grupp som 2011 polisen avslöjade med att ha organiserat resor till Lahore i Pakistan för träning i jihadistläger.

– Det var en sådan snubbe som det kryllar av i de här islamistutredningarna: oförutsägbar, döljande. Helt klart ville han göra Heligt krig. Han tränade sig fysiskt, men inte med vapen i Frankrike. Konkret, så förutom några joggingrundor så hade vi inte så mycket att förebrå honom rent juridiskt, berättade Marc Trévidic den förre utredningsdomaren på Paris anti-terrorenhet för Le Figaro i morse. Det var Trévidic som förhörde Larossi Abballa, 2011.

Abballas telefon var avlyssnad

Henri Denis, en av advokaterna i den rättegången beskriver Larossi Abballa som en ganska vilsen och ointelligent man som sökte efter att framhäva sig själv, att bli respekterad.

– Jag hade inget jobb och hade inte misslyckats med min grundskoleexamen. Då började man prata religion med mig. Det gav mig tröst, sade Larossi Abballa i en intervju till Le Monde.

Domstolen dömde honom till tre års fängelse, varav sex månader villkorligt. Innan han knivmördade polisen var hans telefon avlyssnad av polisen.

En polisman lägger blommor vid platsen där mannen och hans fru mördades.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi har att göra med individer som hanterar kryptering förträffligt, sa inrikesminister Bernard Cazeneuve när han i dag kom på plats.

Några timmar efter dådet tog den Islamiska staten på sig dubbelmordet, genom en kommuniké publicerad av organet A’maq. Det var samma kanal som användes när IS tog på sig massakern i Orlando i helgen.

Under tisdagen hölls en tyst minut i den franska Nationalförsamlingen.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s