Hur ska det sluta i Sverige ?

Polismyndighet larmar: Våg av ekobrott hotar

Målvakter flygs in från EU:s fattigaste länder. Affärsidén är att dränera allt från leverantörer till a-kassor och staten. Nu slår Ekobrottsmyndigheten larm om ökad brottslighet i riktigt små bolag.

Ekobrottsmyndigheten varnar för att den, sedan fem år, slopade revisionsplikten i riktigt små aktiebolag utnyttjas kriminellt.

– Vi varnade tidigt, och nu är det ett faktum. Den organiserade brottsligheten har ett upplägg att utnyttja detta. Man till och med flyger in personer som registreras som ägare av bolag. Man anmäler dem till a-kassa för att de ska få stöd om det går illa, berättar Patrik Lillqvist, kommissarie vid Ekobrottsmyndighetens underrättelsetjänst.

Det var den 1 november 2010 som en liberalisering av revisionsplikten trädde i kraft. Lagändringen innebar att mindre aktiebolag fritt kan bestämma om de ska ha revisor eller inte.
Ekobrottsmyndigheten efterlyser nu kontrollåtgärder igen.

 
 

– I dag avsäger sig 85 procent av de nyregistrerade bolagen revisor. Det är en alarmerande siffra. Vi tror att de kriminella aktörerna har sett denna möjlighet. Det är därför Ekobrottsmyndigheten nu går ut med en rapport och säger att detta är allvarligt, säger Henrik Lundin, strategisk ekobrottsrevisor.

I rapporten som lämnas över till Riksrevisionen på måndagen, fingranskas över 300 brottsanmälningar av småbolag. Hela 45 procent av bolagen som anmäldes, visar sig fungera som ”skarpt brottsverktyg”. Rapporten visar att andelen bolag som enbart anskaffats för att begå brott är dubbelt så hög i de fall där man valt bort revisor, jämfört med bolag som har revisor.

Samtidigt varnar nu Ekobrottsmyndigheten för att bristen på revision i dessa små bolag, gör att allt färre anmälningar om brott skickas in och att brotten upptäcks för sent.

Den bild som tecknas är att det bland landets cirka 500 000 aktiebolag finns ett stort mörkertal av riktigt små företag, skapade i syfte att begå ekonomisk brottslighet. Det är begränsade belopp i varje företag, men sammantaget gigantiska belopp för samhället. I vissa ärenden ingår 10–20 småbolag, som tillsammans genererar stora pengar till ett gemensamt kriminellt nätverk.

En fjärdedel av anmälningarna gäller byggbranschen.

– Svart arbetskraft kanske inte ens vet vad företaget heter. Det kan vara ett byggföretag som gör stora beställningar av varor som slussas vidare till ett annat bolag i byggsvängen. Före konkurs höjer företaget lönenivån, så att a-kassan maxas. Samma person kan ibland senare användas för att plocka ut nystartsbidrag, berättar Patrik Lillqvist.

Kriminaliteten finns i ett brett spektrum av branscher, inklusive städ, personaluthyrning, detaljhandel och skönhet. Vissa målvakter får enligt Ekobrottsmyndigheten 50 000 kronor i handen för att flygas in från EU:s fattigaste länder och få sin identitet utnyttjad i Sverige.

– Vi ser en trend som vi nu varnar för, säger Henrik Lundin som också säger att de stora flyttströmmarna till Sverige innebär risk för att även fattiga, nyetablerade utnyttjas som målvakter i bolag utan revisionsplikt.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s