Varför har det funkat innan, men inte nu ?

ostnord hänvisar till arbetsmiljön för brevbärarna.

Foto: Mikael Sjöberg
Boende tvingas resa sex kilometer till Postnords företagscenter för att hämta sin post.

Boende tvingas resa sex kilometer till Postnords företagscenter för att hämta sin post.

Foto: Mikael Sjöberg
Visa i helskärm

 
 
 

De tvingas hämta sin post – 6 kilometer bort

Nu spänner jätten Postnord musklerna – och vägrar dela ut post till allt fler hushåll i landet.

I fredags kom turen till de boende på en gata i Sollentuna som snart får hämta sin post sex kilometer bort.

– Det är för jäkligt, säger en av de drabbade.

 
 

Statliga jätten Postnord har den senaste tiden stoppat postutdelning på flera adresser med motiveringen att arbetsmiljön är för dålig för brevbärarna.

Sedan tidigare har postutdelning stoppats eller hotats med stopp på flera adresser i bland annat Örebro, i Surahammar, i Landskrona och på Södermalm i centrala Stockholm.

I fredags drabbades även boende på vissa adresser i Sollentuna.

Då fick de ett brev från Postnord med rubriken ”Förändrad postutdelning”, där de upplystes om att det fanns problem i trapphusen, som till exempel att belysningen var för dålig och att dörrarnas brevinkast var för små eller hade trasiga kanter.

Enligt brevet finns det i fastigheten brister som måste åtgärdas för att uppnå ”en godtagbar arbetsmiljö för brevbärarna”.

 

LÄS MER: Klagomålen ökar mot Postnord.

 

Från och med 31 oktober vägrar Postnord därför att dela ut post här. Istället måste de boende resa sex kilometer till Postnords företagscenter för att hämta sin post. Dagens post kommer bara att kunna lösas ut mellan klockan 15 och 18 på eftermiddagen. Legitimation ska också medtas.

– Vi har varit väldigt upprörda över detta. Vi fick besked i fredags, säger en boende på gatan som inte vill framträda med namn.

Beskedet från Postnord.
 
Foto: Läsarbild

”Tog kontakt i februari”

Fredrik Nilsson är chef på Postnord region öst, där Sollentuna ingår. Hans förklaring till utdelningsstoppet är att fastighetsägaren inte velat förbättra de brister som Postnord upptäckt och meddelat denne redan i februari i år.

– Vi jobbar förebyggande med arbetsmiljön för våra brevbärare, säger han och förklarar att på den aktuella adressen uppfylls inte kraven på brevinkasten.

– Vi tog en tidig kontakt. Vi försöker föra en dialog med våra fastighetsägare. I de allra flesta fall reagerar fastighetsägaren direkt i dialog med oss. Men nu har vi inte fått till någon förändring, säger han, och menar att den sista åtgärden som Postnord kan vidta är att upphöra med postutdelningen.

– Det är mycket ovanligt att det blir så här, säger han.

 

LÄS MER: Rapport: Posten har nått en ny bottennivå.

 

Kenneth Karlsson är ordförande i den aktuella bostadsrättsföreningens styrelse. Han ställer sig mycket frågande till Postnords beteende.

– Man har delat ut brev här i 50 år sedan kåkarna byggdes, och helt plötsligt uppstår problem, säger han.

I hela området finns sex bostadsrättsföreningar som varit drabbade av Postnords krav, och ett samarbete har funnits mellan dem. En av föreningarna skickade ett brev till Postnord där man bestred kraven.

Gustav Vasa-attityd

Enligt Kenneth Karlsson kan det hela vara frågan om ett missförstånd.

– Från de andra föreningarna uppfattade vi det som att brevet omfattade oss alla. Men senare fick vi reda på att brevet bara gällde en förening. Och på den vägen är det, säger Kenneth Karlsson.

Därefter har man inte agerat förrän det hotfulla brevet från Postnord damp ner i fredags.

– Nu ska vi omedelbart skicka in en ny skrivelse från föreningen, säger Kenneth Karlsson, som är kritisk till Postnords agerande.

– Det är lite Gustav Vasa att peka med hela handen. Det är en väldigt dominant attityd från dem, säger han.

I liknande fall i andra delar av landet har tvisten har kommit att handla om vem som har ansvar för brevbärarnas arbetsmiljö, huruvida det är fastighetsägarna eller Postnord, och vems skyldighet det då skulle vara att förbättra belysningen och brevinkasten i trappuppgångarna.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s