Detta är nya Sverige, regeringen har absolut ingen koll nu.

Bilden av Sverige svartnar utomlands

Glöm det välordnade välfärdslandet och de vackra landskapen. Sverigebilden i utländska medier mörknar. Våldtäkter, no go-zoner och okontrollerad invandring är allt vanligare inslag i dagens rapportering, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit hjälp av sina egna utrikeskorrespondenter för att kartlägga hur den mörkare bilden fått fäste. Sanna Björling, stationerad i USA, berättar att hon fick höra ”märkliga saker” om Sverige under presidentkandidaten Donald Trumps valmöten.

– De kan säga saker som ”Jag har hört att ni inte har någon kultur kvar” eller ”Ni har helt öppna gränser, ni har tagit in miljontals syriska män helt utan kontroll och ”Har ni infört sharia?”

Från länder som Ryssland, Ungern och Storbritannien kommer liknande rapporter.

– När myterna om Sverige väl fått fäste utomlands kan de användas av svenska personer och organisationer som gärna ger näring till föreställningen om ett land som slits isär. Dessutom kan de hävda att det är uppgifter som förtigs av våra medier och myndigheter, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.

Utrikesdepartementet försöker nu att skapa en mer nyanserad bild av Sverige och motverka desinformation.

– Utrikesministern har påpekat vikten av att motarbeta det, säger Karin Nylund på UD till DN.

FAKTA

Några exempel på Sverige-bashing

”Det kan bli som i Sverige där det finns 54 områden med sharialagar och där staten saknar kontroll”. (Jaroslaw Kaczynski, partiledare för konservativa Lag och rättvisa under en debatt i Polens parlament).

”Sverige har gjort ett fenomenalt jobb med att försöka dölja det” (Filmaren Ami Horowitz berättar om ”no go-zoner” i den amerikanska tv-kanalen Fox Business).

”Det var tråkigt i Malmö och inte ens en katt skulle ha ätit maten” (En flykting som citeras av den tjeckiska dagstidningen Mlada Fronta påstås hellre vilja återvända till Bagdad än att bo i Sverige).

”Skolor förespråkar flickors sex med invandrare. Journalister anklagar vanligt folk som kritiserar invandring. Multikulturalism är statsideologi. En svensk ger ett skakande vittnesmål”. (Rubrik i bullentinform på den ”alternativa” tjeckiska sajten Parlamentni Listi).

Källa. Dagens Nyheter

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s