Hur ska det sluta i Sverige ?

MALMÖ29 november 2016 00:30

Rutinerade mordutredare används inte

Två månader efter att mordvågen brutit ut är polisens utredare fortfarande för få, visar Sydsvenskans granskning. Flera utredare saknar erfarenhet. Minst ett fall har misskötts. Samtidigt finns det rutinerade mordutredare som inte används.

Samtliga mordutredningar i Malmö sedan i juni har varit trögstartade. I de fyra senaste fallen har det tagit minst en vecka att få utredare på plats, visar Sydsvenskans granskning. Ingen har gripits för mordet på Annelundsgatan 2 november, när en 20-årings sköts ihjäl vid en gångväg.Bild: Hussein El-alawi
26 mord i Skåne i år, varav nio svårlösta i Malmö, har försatt polisen i en extremt pressad situation. Ingen har gripits i de fem senaste Malmömorden.
Mängder av mindre grova brott blir liggande. Nära kollaps, enligt chefsåklagare Ola Sjöstrand och pratar om brottsoffer som blir lidande: misshandlade kvinnor, folk som drabbats av inbrott och bedrägerier.
 
Men inte heller morden får tillräcklig uppmärksamhet.
– Jag är riktigt riktigt bekymrad. Jag är rädd att polisen tappar greppet. Det relativa grepp som vi ändå hade tidigare, säger kommissarie Bo Lundkvist, en av Skånes främsta mordutredare.
Exakt hur många poliser som arbetar med morden har polischeferna inte kunnat uppge till Sydsvenskan. Men det är på sin höjd runt hundra personer.
Det räcker egentligen bara till de fyra senaste morden.
Polisens metodstöd, som tidigare kallades mordbibeln, säger att det ska vara mellan 25 och 30 poliser i varje utredning. Minst två månader behöver man vara så många, om man inte nått ett genombrott, enligt sakkunniga till Sydsvenskan.
Andra källor bekräftar underbemanningen.
Konsekvenserna blev tydliga efter mordet på Seved för två veckor sedan. Åklagaren beslutade om viktiga åtgärder de första dagarna – men ingen polis utförde dem, har framkommit i ett protestbrev från åklagarmyndigheten.
Risken att bevis gått förlorade är uppenbar.
Men svårigheten att få ihop tillräckligt många kompetenta utredare beror inte bara på att det har begåtts så många mord.
Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: