Fy fan säger jag.

Hovrätten sänker straffet för mordet på Lotta

Systern: ”Jag är besviken”

KRIMidag 11:04

”Hon förtjänade det, jag har gjort det och jag står för det jag gjort”.

Så sa Martin Jonsson, 33, till poliserna som grep honom efter att han slagit Lotta Rudholm, 41, sönder och samman.

Men han överklagade tingsrättens livstidsdom för mord – i dag sänkte hovrätten straffet till 18 års fängelse.

 

Klockan 05.23 den 4 juni i år ringde Martin Jonsson, larmnumret 112:

– Jag möter upp er så fort jag ser er så kommer jag ut så får ni ta mig så får ni köra iväg henne i en ambulans. Det här är inte okej. Det har gått alldeles för långt. Hon ligger bara och stönar, sa Martin Jonsson i samtalet.

Den 115 kilo tunge Martin Jonsson hade då misshandlat den 59 kilo tunga Lotta Rudholm genom att slå henne med knytnävarna i ansiktet så svårt att en av poliserna som kom till platsen beskrev det som ”det värsta jag sett”.

Lotta fördes till sjukhus, men hennes liv stod inte att rädda. Tre dagar senare somnade hon in.

Tingsrätten dömde till livstid

Martin Jonsson, 33, som hade en stormig och våldsam relation med Lotta Rudholm, dömdes i slutet på oktober av tingsrätten till livstids fängelse för mordet på henne.

Enligt rätten var han”uppenbart likgiltig” inför om Lotta dog.

För hårt straff tycker han själv – och överklagade domen till hovrätten.

Han menade att det han gjort inte var mord, utan skulle betraktas som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Eftersom han avbröt dödsmisshandeln själv och larmade ambulans samt la Lotta i framstupa sidoläge och erkände att det var han som hade misshandlat henne, borde han få ett lindrigare straff än livstid, menade han.

Nu har hovrätten sagt sitt. De sänker straffet till 18 års fängelse. Det innebär, med två tredjedelsfrigivning, att Martin Jonsson kan komma ut om tolv år.

”Ville verkligen han skulle få livstid”

”Omständigheterna kring gärningen är sammantaget sådana att de tydligt talar för ett högre straff än normalpåföljden fjorton års fängelse. Förhållandena är dock inte sådana att de motiverar fängelse i arton år eller på livstid”, skriver rätten.

Hovrätten skriver att mordet har ett straffvärde på 16 år, men att det på grund av den övriga brottsligheten, däribland olaga hot, narkotikabrott och grov fridskränkning, och att han tidigare dömts för allvarliga brott sammantaget ska bli 18 års fängelse.

Det rör sig alltså inte om ett sådant undantagsfall med synnerligen försvårande omständigheter där livstids fängelse kan komma i fråga, skriver rätten.

– Jag är besviken, jag ville verkligen att han skulle få livstid, säger Camilla Rudholm, Lottas syster, till Aftonbladet.

 Så säger Högsta domstolen om straffmätning vid mord

Högsta domstolen har i ett prejudicerande avgörande dragit riktlinjer för i vilka fall livstid ska dömas ut. Av HD:s praxis framgår att omständigheter som bör tala i skärpande riktning, från normalstraffet 14 års fängelse, vid straffmätningen är till exempel att brottet har föregåtts av en noggrann planering eller har präglats av särskild förslagenhet, att brottet har syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, att gärningen har varit särskilt hänsynslös genom att den har medfört ett svårt lidande för brottsoffret, att brottet har riktat sig mot en närstående, att brottsoffret har befunnit sig i en skyddslös ställning och att brottet har förövats inför ögonen på offrets barn.

Även de omständigheterna att gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till allvarlig våldsbrottslighet eller i andra sammanhang har angripit brottsoffret bör tala i skärpande riktning.

I samma riktning talar att flera personer har mördats eller att det annars är fråga om flerfaldig brottslighet.

LÄS MER

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s