Säger bara fy fan för vår regering.

Ekonomichefen: ”Polisen kommer att tvingas minska personalen”

Rikspolischef Dan Eliasson lovade vid ett besök i Malmö att polisen skulle kunna anställa mer personal och få "ökad slagkraft" 2017. Det visar sig i stället att polisen i södra Sverige måste spara och minska antalet anställda.
Rikspolischef Dan Eliasson lovade vid ett besök i Malmö att polisen skulle kunna anställa mer personal och få ”ökad slagkraft” 2017. Det visar sig i stället att polisen i södra Sverige måste spara och minska antalet anställda.

Rikspolischef Dan Eliasson lovade för en månad 150 miljoner och mer personal till den hårt pressade polisen i Syd. Men ekonomichefen i Region Syd hävdar att man tvärtom kommer att tvingas spara.

– Vi behöver spara 70-90 miljoner. Vi kommer inte att kunna rekrytera fler. Tvärtom behöver vi bli färre, säger Monica Hallberg, ekonomichef vid Region Syd.

Den 9 december var rikspolischef Dan Eliasson i Malmö för att bland annat ge sitt stöd åt den hårt kritiserade regionchefen Annika Stenberg, som sedan ändå avgick. Dan Eliassons stora nummer under besöket var att Region Syd skulle få 150 miljoner mer i budget för 2017.

– Man kan anställa civilanställd personal företrädesvis för att de stora poliskullarna kommer inte ut från polishögskolan förrän 2019 och 2020. Men man ska ha en bättre slagkraft, sade Dan Eliasson till SVT Nyheter Skåne.

Men löftet om resursförstärkningar visar sig vara luft.

Kompenseras inte för höjda löner

Enligt ekonomichef Monica Hallberg stämmer det att Region Syd får 148 miljoner kronor större budgetram 2017 jämfört med 2016. Men flera faktorer gör att det i praktiken inte blir mer pengar. 2016 fick polisen 60 miljoner extra för att rekrytera civilanställd personal. Dessutom fanns ett stort överskott på 68 miljoner från tidigare år. I årets budget får Region Syd inte heller kompensation för de väntade lönehöjningarna.

Monica Hallberg är inte förvånad över att Dan Eliasson framställt det som att Region Syd får mer pengar till ”ökad slagkraft”.

– Jag vet att de brukar uttala sig på det sättet, säger hon.

Inga uppsägningar

Sanningen är att de stora nyrekryteringarna av civilanställda redan är genomförd. Som det ser ut nu måste Region Syd istället minska antalet civilanställda under 2017.

– Det kommer att ske genom naturlig avgång. Det blir inga uppsägningar, säger Monica Hallberg.

Den sista december 2016 hade Region Syd 3.557 anställda poliser och 1.213 civilanställda. Vid nästa årsskifte bedömer Monica Hallberg att det kommer finnas ungefär lika många poliser och något färre civilanställda.

Politiska protester

Beskedet om att Region Syd måste spara, trots löfte från rikspolischefen om mer pengar, har väckt protester från politiskt håll.

Både Liberalerna och Centern i Malmö har skickat ut arga pressmeddelanden.

”Huvudlöst att kräva att polisen i Malmö och södra Sverige ska göra besparingar”, är rubriken på pressmeddelandet från Fredrik Sjögren, gruppledare för Liberalerna i Malmö.

”Samma dag som polisen säger de vill spara upp till 100 miljoner kronor i Södra Regionen, där Malmö ingår, mördas en 16 årig kille i Malmö. Polisen behöver inte besparingar men fler resurser”, skriver Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s