Och regeringen skiter fullständigt i det.

”Vården körs i botten medan krisen tystas ner”

Akutmottagningarna är navet inom sjukvården för vårdtagare. Det är beklämmande att ansvariga landstingspolitiker normaliserar det svåra läget, skriver undersköterskan Anders Kvarnström på Södersjukhuset.

 
Anders Kvarnström
Anders Kvarnström Foto: Privat

DEBATT | SJUKVÅRDEN

Hur många fler stabslägen och stängda vårdplatser klarar vi av?

Nyheten om vårdkrisen med stängda vårdplatser, akutmottagningarnas rekordlånga väntetider och överbeläggningar kan inte ha undgått någon de senaste veckorna.

Samtidigt som detta är vardag för oss som arbetar inom akutsjukvården normaliserar ansvariga landstingspolitiker ansträngda lägen med att hävda att det inte finns någon vårdkris. Deras uppfattning att problemen är tillfälligt orsakade av influensa, vinterkräksjuka och semestrar stämmer inte riktigt överens med verkligheten. Krisen inom vården äger rum oavsett tid på året och beror sedan länge på rekryteringsproblem och ökad personalomsättning.

 
 

Under mina tio år som anställd för Södersjukhusets interna bemanning har jag sett effekterna av personalomsättningen på vårdavdelningar och akutmottagningen. De senaste åren har många medarbetare med lång yrkeserfarenhet avtackats. Somliga har gett upp och lämnat akutsjukvården helt. Samtidigt har en yngre generation sjuksköterskor i större omfattning än tidigare stannat kvar på samma arbetsplats mindre än ett till två år.

Stabiliteten vi förr kunde ta för given är borta. Tiden för utdelning av guldklockor för lång och trogen tjänstgöring kommer snart stanna.

Trots satsningar på vårdval, närakuter och vårdcentraler är akutmottagningarna fortfarande navet inom sjukvården för vårdtagare. Vilket orsakar ansträngda lägen och negativa spiraler med överbeläggningar, sjukvårdspersonal som arbetar heldagar och en patientsäkerhetsrisk.

 

Har vallöften om att fler sjukhus ska drivas i privat regi gjort ansvariga landstingspolitiker hemmablinda? Det är beklämmande att se hur offentlig sjukvård körs i botten på bekostad av vårdtagare och vårdgivare medan vårdkrisen tystas ner.

Hur många fler stabslägen och stängda vårdplatser klarar vi av innan någon med övergripande ansvar tar tag i sjukvårdens viktigaste fråga?

Anders Kvarnström

undersköterska, Södersjukhuset

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s