Mer och mer osäkert Sverige.

Hot och våld på Angereds arena

Kameraövervakning kan bli verklighet på Angereds arena.
Personalen på Angereds arena upplever våld, hot och trakasserier i vardagen.

Personal utsätts för våld, kränkningar och upplever regelbundet hot. Nu har det nått en sådan omfattning att Idrotts- och föreningsförvaltningen vill ansöka om kameraövervakning på Angereds arena.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt och det är tragiskt att vi nu tvingas ansöka om övervakningskameror för att öka tryggheten, säger Anders Ramsby, förvaltningschef på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Det är efter omfattande rapporter om hot, våld, trakasserier och annan form av otrygghet som Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning gjort en utredning om situationen på Angereds arena.

Vittnesmålen samlas på hög

Under 2016 gjordes 16 stycken tillbudsrapporter som är kopplade till hot och våld men enligt utredningen bedöms antalet händelser vara så många som 250 stycken under året.

I utredningen nämns bland annat en händelse som ska ha gjort att tre anställda under två veckor inte vågade komma till jobbet efter att fem killar ”ska ha hotat att ta dem efter jobbet”.

– Det är fullständigt oacceptabla händelser, säger Anders Ramsby.

”Vi kommer vänta på dig utanför”

Vid ett tillfälle ska 20 maskerade personer ha sprungit in i sporthallen och hotat personal och slagit sönder inredning.

En anställd ska ha blivit sparkad i bröstet och ha fallit omkull på kakelgolvet efter att han sagt till en kille att han måste duscha.

– Framförallt är det ungdomar som skapar otrygghet men det har även förekommit att äldre personer har varit stökiga, säger Anders Ramsby.

Problemen ska ha eskalerat efter att man för ett år sedan införde fria bad för ungdomar under vissa tider.

I utredningen står att hot- och våldssituationer har blivit vardag för medarbetarna. Det står också att toleransnivån har höjts och att man därför inte anmält alla incidenter. ”I många fall har man inte vågat polisanmäla med tanke på eventuella följder och mörkertalet tros därför vara stort”, står det också.

Knarkförsäljning

Utöver att personal och andra besökare sägs utsättas för trakasserier och hot nämns också att det förekommer droghandel i anslutning till arenan, det ska enligt utredningen ha uppmärksammats av privatpersoner.

– Ärendet ska upp i nämnden nu i veckan. Om förslaget går igenom kommer vi sedan att ansöka hos länsstyrelsen om att få kameraövervaka lokalerna, säger Anders Ramsby.

Polisen positiv till kameror

– Vi får signaler från personal och allmänhet att det är oroligt till och från, ja, säger Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered.

Polisen bekräftar att det händer mycket kring arenan. Enligt Lennartsson har det delvis helt enkelt att göra med den stora mängden besökare.

– På platser där det samlas mycket folk blir det också en del problem. Generellt vad gäller ansökan om kameraövervakning kan jag säga att vi från polisen är positiva till alla initiativ som ökar säkerheten, säger han.

Måste finnas gränser

De områden förvaltningen vill övervaka är huvudentrén, entrén till sporthallen, friidrottshallen, korridorer och personalparkering. Av integritetsskäl väljer man att inte ansöka om kameror i omklädningsrum, simhall och gym.

Det framgår i Idrottsförvaltningens handlingar att de tre fackförbunden, Kommunal, Vision och Saco ställer sig bakom kameraövervakningsansökningen.


Fotnot: Sedan 2014 finns 24 kameror installerade för att filma bassängerna i Angereds arena. Dessa är dock i första hand avsedda att förhindra drunkningsolyckor och inte installerade för personalens säkerhet.

VIDTAGNA ÅTGÄRDER VID ANGEREDS AR

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s