Hur tänker dessa politiker, eller det gör de nog inte..

Allan Widman (L) kräver förbud mot skottsäkra västar
Liberalerna vill göra det kriminellt att bära skyddsväst på gator och torg. Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) ska ett förbud minska det grova våldet.
Men för bara några veckor sen räddade skyddsvästen sannolikt livet på en 18-åring i Malmö.

Enligt polisen har det blivit allt vanligare att unga kriminella inte bara är beväpnade, utan också bär skyddsväst på stan.
Nu vill Liberalerna förbjuda det.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman har skrivit en motion till riksdagen där han kräver att det blir straffbart för privatpersoner att gå omkring i skyddsväst – som klassas som krigsmateriel – på allmän plats.
Widman tror att skyddsvästarna bidrar till att trappa upp våldsnivån i samhället – och att ett förbud kan sänka den.
– Det ligger nära till hands att tro att den känsla av personlig trygghet som bärande av skyddsväst ger medverkar till att sänka tröskeln för användande av grovt våld, framhåller han.
Enligt Widman finns förbud mot skyddsväst i flera andra europeiska länder.
I Sverige finns regler om tillståndsplikt för produktion, införsel och utförsel av krigsmateriel till landet. Däremot är det fritt fram för vem som helst att inneha och bära skyddsväst.
I en artikel i HD och Sydsvenskan i januari berättade innehavare av ett par företag som säljer skyddsvästar i Malmö att de får besök av unga män som vill köpa. Det finns också en stor andrahandsmarknad.
Läs mer:Allt fler yngre kriminella bär skyddsvästar
I samband med det senaste årets våg av mord och skottlossning i Malmö har det blivit allt tydligare att gängkriminella ofta känner sig hotade och går omkring med skyddsväst under jackan.
I det enskilda fallet kan strategin fungera. I januari stapplade en 18-åring in i en livesmedelsbutik vid Munkhättegatan och ropade på hjälp. Han var träffad av flera skott i benen och nedre delen av kroppen. Men en kula, som hade kunnat vara dödlig, hade fastnat i hans skyddsväst.
Regeringen har genomfört en lång rad lagskärpningar för att få bukt med den grova brottsligheten.
När inrikesminister Anders Ygeman (S) var i Malmö på måndagen redogjorde han för ett trettiotal nya förslag, bland annat hårdare straff för en rad brott.
Regeringen förbereder fler nya åtgärder. Bland annat ska polisen få möjlighet att avläsa misstänkta brottslingars krypterade kommunikation på exempelvis Viber och Skype. Mer kameraövervakning ska införas. Och ”smartare påföljder” som husarrest med elektronisk fotboja.
Allianspartierna och framförallt Liberalerna vill gå fram ännu snabbare och ännu hårdare.
Nyligen lade regeringen fram en proposition om skärpt straff för olovlig hantering av explosiva varor – däribland handgranater.
Den kom efter en våg av handgranatsattacker, inte minst i Malmö.
– Handgranater är lika farliga som skjutvapen. Straffet bör därför vara likställt med straffen för skjutvapen, sa Anders Ygeman.
Enligt de nya reglerna höjs minimistraffet för grovt brott till ett års fängelse. Vid synnerligen grova fall ska man kunna dömas till sex års fängelse.
– Vi välkomnar regeringens förslag, men tycker inte att det går tillräckligt långt, säger Allan Widman.
Liberalerna kräver att minimistraffet ska höjas till två års fängelse. Då skulle polisen regelmässigt få möjlighet att sätta in tvångsmedel – telefonavlyssning – mot personer som misstänks vara beväpnade med handgranater.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s