När ska alla svenskar vakna ?

Den otrygga fjärdedelen gör sin röst hörd mer än de övriga
UPPDATERAD 18:04 PUBLICERAD 18:00
Peter Springare blev efter sitt uppmärksammade Facebookinlägg förebild för många otrygga svenskar.
Peter Springare blev efter sitt uppmärksammade Facebookinlägg förebild för många otrygga svenskar. Foto: Petter Koubek TT
En fjärdedel av svenskarna tycker att Sverige är otryggare än vad medierna rapporterar. Trots att de utgör en minoritet upplever gruppen en kraftig medvind. En frispråkig Örebropolis har blivit deras galjonsfigur.

Mikael Delin
Följ skribent

Skriv ut Rätta artikel Bokmärk
För den som missat debatten kring Peter Springare kan det krävas en kort sammanfattning. Peter Springare är en polis i Örebro som utreder grova brott. Han har väckt mycket uppmärksamhet med ett Facebookinlägg om invandrares kriminalitet. ”Jag är så jävla trött”, inleder han meddelandet som går ut på att majoriteten av alla misstänkta gärningsmän i hans utredningar har utländsk bakgrund.

Läs mer: DN/Ipsos: 4 av 10 känner sig tryggare än mediernas bild

ANNONS:

Ämnet är egentligen tabu, enligt Springare, som skriver att det är en säker karriärdödare. Men eftersom han snart ska gå i pension så kan han ta det. Nu har Peter Springare visserligen varit en ovanligt frispråkig polis under lång tid. Redan sommaren 1998 skrev han ett öppet brev som publicerades som förstanyhet i Södra Dalarnes Tidning med rubriken ”Knarklangarna skrattar åt polisen”. Men uppmärksamheten kring hans Facebookinlägg sent på fredagskvällen den 3 februari är något helt annat.

Peter Springare har inte svarat på DN:s intervjuförfrågningar. Men den här artikeln handlar inte heller om polisen och hans inlägg, utan om dem som läste det.

En ny mätning av DN/Ipsos visar att 23 procent av svenskarna anser att Sverige egentligen är mindre tryggt än den bild som framkommer i medierna. Det är en grupp som i högre grad känner sig otrygga där de bor, och som i högre grad röstar på Sverigedemokraterna.

Trots att de utgör en minoritet har gruppens problemformulering kommit att dominera den senaste veckans debatt. De har fått draghjälp av en amerikansk president, som pekat ut Sverige som ett skräckexempel, och av en brottsutredare från Örebro.

”Springare drog ur proppen ur badkaret och allt vatten forsade ut snabbt”, skriver Patrik Markström i ett sms till DN. Han startade en Facebookgrupp till stöd för Peter Springare efter att polismannen anmälts för hets mot folkgrupp till följd av sitt inlägg. Stödgruppen växte snabbt till en av Sveriges största. I skrivande stund har den över 200 000 medlemmar (se fotnot).

”Folk kokade av ilska när han anmäldes för hets mot folkgrupp. Jag hade turen att starta gruppen precis då, samt kunskapen om hur man sprider gruppen och gör reklam för densamma i andra stora grupper”, skriver Patrik Markström.

Nyckelmeningen i Peter Springares Facebookinlägg är egentligen inte den där han räknar upp de misstänkta gärningsmännens utländska namn. Den kommer tidigare i texten.

”Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen”, skriver Peter Springare.

Det är slutsatser som går utanför de han rimligen kan dra av sina brottsutredningar, men det har liten betydelse i sammanhanget. Peter Springares vittnesmål togs av många emot som bevis på bilden av ett Sverige som havererar under invandringen, en bild som förtigs av medier.

DN har pratat med flera av medlemmarna i Facebookgruppen. Som både tidningen Expo och DN:s ledarskribent Erik Helmerson tidigare konstaterat finns det en stor mängd ren rasism i gruppens flöde. Men många av medlemmarna stöder Peter Springares verklighetsbeskrivning utan att gå över den gränsen.

Att en sådan person, en polis, vågar kliva fram och säga som det är betydde att jag också vågade göra min röst hörd och säga saker som jag gått och tänkt på.
Det som förenar dem är invandringsmotstånd, misstro mot medier och en mycket negativ bild av läget i Sverige. En av dem som reagerade starkt på Springares budskap var Pia från Göteborg. Hon skrev ett inlägg i stödgruppen om en förlorad tid då barnen kunde leka ute, då äldre respekterades och kvinnor inte behövde vara rädda när de gick hem på kvällen. ”Jag bara undrar, vart tog den tiden vägen?”, skrev hon.

När DN ringer Pia lyfter hon fram hur viktigt Peter Springares ställningstagande var för henne.

– Jag tillhör den gamla stammen, jag har respekt för poliser, jag är till och med lite rädd för dem. Jag är en sån där ögontjänare som alltid kollar hastighetsmätaren om jag ser en polisbil. Att en sådan person, en polis, vågar kliva fram och säga som det är betydde att jag också vågade göra min röst hörd och säga saker som jag gått och tänkt på. I gruppen får jag fantastisk respons på det jag säger, 7 500 likes. Det måste ju innebära att jag inte har helt fel, eller hur?

Samtidigt som medlemmarna strömmade till stödgruppen på Facebook spreds Peter Springares ord även utanför Sverige. Efter att Donald Trump kritiserats för sina uttalanden om Sverige i veckan citerade konservativa Fox News flera gånger Peter Springare som ett bevis på att presidenten i själva verket varit rätt ute. Även den amerikanska konspirationssajten Infowars hyllar honom som visselblåsare.

I Sverige såg 1,4 miljoner tittare när Örebropolisen var med i SVT:s ”Veckans brott” och diskuterade med Leif GW Persson. Trots att han var påtagligt mer nedtonad och pratade om socioekonomiska orsaker till brottslighet var Facebookmedlemmarna nöjda, även om några klagade över att programledaren Camilla Kvartoft avbröt med sina frågor.

Efteråt skrev TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson:

”När Leif GW gett Springare rätt så är saken avgjord för svenska folket. De besitter tillsammans ett stort förtroendekapital.”

Maria Solevid är statsvetare vid Göteborgs universitet som forskar om psykologi, beteende och opinion inom politiken. Hon säger att det är svårt att bedöma hur stor betydelse en person som Springare kan få för en politisk opinionsrörelse, men betonar att missnöje är en stark drivkraft bakom politisk mobilisering.

– Ilska och oro är känslor som gör en väldigt förändringsbenägen. Det kan göra att man i högre grad orkar engagera sig eller protestera. Att vara nöjd är en status quo-känsla, då gör man inget, säger Maria Solevid.

Därför är det vanskligt att dra slutsatsen att en stor protestgrupp ger uttryck för en majoritetsåsikt, även om de får stort utrymme i debatten.

Fotnot: Antalet aktiva medlemmar i en Facebookgrupp är alltid svårt att bedöma. Det går att lägga till medlemmar utan deras godkännande, och en person kan ligga bakom flera användarkonton.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När ska alla svenskar vakna ?

  1. michaelnilsson228 skriver:

    Tyvärr kommer inte alla svenskar att vakna. De sitter för hårt fast i PK-träsket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s