Det ska alla poliser ha i hela Sverige..

Då får Malmös poliser elpistol – möter skarp kritik

Tanken med försöket är att det ska minska våldsnivån och skadorna. Men männiksorättsorganisationen är kritisk.

Då får Malmös poliser elpistol – möter skarp kritik

Foto: Wikimedia Commons/Bildbyrån

– Just nu är vi inne i förberedelsefasen och tar fram material för utbildning, föreskrifter, riktlinjer och upphandling av material, säger Per Wärdig, projektledare för försöksverksamhet med elchockvapen, hos polisen.

Den fösta januari 2018 kommer poliser i Malmö att bära elpistol, vilket 24Malmö tidigare skrivit om. Polisen har dock valt att kallat det för ”elchockvapen”.

– Jag tror man valde att kalla det för elchockvapen för att avdramatisera det lite, säger projkektledaren men betonar att det inte kommer att handla om andra elchockvapen än elpistolen.

Enligt projektledaren syftar försöket till att se om det dödliga våldet samt skador på gärningsman och polis, skulle kunna minskas.

– Elchockvapnet kan användas innan situationen eskalerar till en nivå där man annars skulle använda tjänstevapnet.

Men tanken är inte att elpistolerna ska ersätta tjänstevapnet utan snarare vara ett komplement, och eventuellt ersätta pepparsprej och batong i längden.

– Med pepparsprej och batong betvingar du en gärningsman med smärta. Elchockvapnet angriper det centrala nervsystemet, så det spelar ingen roll hur smärttålig du är, förklarar Per Wärdig.

Är det inte smärtsamt att bli skjuten med elpistol?

– Jo det är jättesmärtsamt. Men det är inte smärtan som gör att man blir kapitulerad utan musklerna låser sig, och av den anledningen kan man inte röra sig, säger Per Wärdig som själv har testat att bli skjuten med en elpistol.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har följt diskussionen om ett mellanting mellan pistol och batong, som förts inom polisen de senaste 20 åren.

– Vi ställer oss tveksamma till att fler vapen är rätt väg att gå. Vi tycker att man snarare ska se på andra saker som praktik och andra arbetsmetoder, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

Han förklarar bland annat att människor med psykisk ohälsa högt representerade bland de personer som blir skjutna av polisen. Han menar att polisen borde se över sin taktik.

– Att man snarare borde lugna ner situationen, backa och hitta andra vägar ut. Vi har uttryckt oro för att man har gått väldigt snabbt fram i sådana situationer, vilket bidrar till att eskalera våldet snarare än att lugna ner situationen.

På frågan om det finns någon risk att öka våldsanvändningen med ytterligare ett vapen svarar polisens projektledare att det ska ses över.

– Vi måste se till så att vi inte får en tendens att öka våldsnivån eller att det blir en överanvändning, säger Per Wärdig på polisen.

Försöket kommer att pågå under 2018 – 2019.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s