Undrar varför inga vill utbilda sig till poliser längre ?

Polis misshandlades – får inget skadestånd

Svea hovrätt ändrar tingsrätten dom och beviljar inte en polis skadestånd efter en misshandel. Hovrätten anser att slaget mot polisen inte var kränkande.
– Det känns som våldet mot blåljuspersonalen nu normaliseras, säger Matilda, polis i Rinkeby.

Det var i februari förra året, som Matilda och två av hennes kollegor åkte ut på ett larm i Vällingby, där ett 40-tal personer i en festlokal slogs med tillhyggen. När Matilda försöker stoppa den man som är mest drivande och aggressiv, trycker hon upp honom mot väggen för att förhindra honom från att slåss med andra i lokalen.

– Han försöker ta sig loss vid flera tillfällen. Till slut släpper jag honom med ena handen och slår honom med ett batongslag över benet för att han ska sluta. När jag släpper honom med ena handen då passar han på att slå mig med ett knytnävsslag i ansiktet, säger Matilda till SVT Nyheter Stockholm.

Skallad under ingripandet

Matildas kollega blir i samband med ingripandet skallad av samma man. Den 22-årige mannen döms i tingsrätten för våld mot tjänsteman och ska enligt tingsrättsdomen betala skadestånd till båda poliserna. Men mannen överklagade domen till Svea hovrätt men där dömde man annorlunda.

Slaget är ingen kräkning

Hovrätten skriver att: ”Knytnävsslaget mot Matilda har utdelats i ett skede där hon tryckt upp XX mot en vägg och slagit honom med sin batong. Gärningen har alltså skett under ett ingripande där Matilda har tillgripit våld mot XX. I denna situation måste Matilda ha haft en mental beredskap inför att mötas av fysiskt motstånd. Med beaktande av detta anser hovrätten att XX angrepp mot Matilda inte har utgjort en sådan allvarlig kränkning av hennes personliga integritet som krävs för att kränkningsersättning ska utgå.”

Domen skapat starka reaktioner

Hovrättsdomen skapade starka reaktioner bland flera poliser och för Matilda blev domen ett värre slag än själva knytnävsslaget.

– Jag blir arg och besviken över hovrätten värderar oss så lågt. Det känns som att gränserna suddas ut och att man kan bruka ännu mer våld mot oss poliser. Jag har valt ett utsatt yrke men det ska aldrig vara ok att bli slagen. Jag tycket att vi har en dålig uppbackning från rättsapparaten. Våldet mot blåljuspersonal normaliseras, säger Matilda som jobbar dagligen i Rinkeby.

Tillsätt en utredning

Nu kan Matilda bli återbetalningsskyldig till gärningsmannen.

– Jag tycket att justitieministern borde tillsätta en utredning om kränkningsersättning till poliser och andra liknande kategorier. Jag tror inte att lagstiftarens vilja var att särbehandla poliser i den här i utsträckningen, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om ett liknande fall, där poliser inte fick ersättning när de blev utsatta för stenkastning i Tensta. Matilda kommer nu att diskutera beslutet med sitt fackförbund och se om de ska gå vidare med fallet.

– Det här är en utveckling åt fel håll, det gör mig ledsen och besviken, säger Matilda, polis i Rinkeby.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s