Bara att inse att Sverige är INTE svenskt längre ?

Sverige utlämnar inte den efterlyste mannen

Publicerad 20 mar 2017 kl 16.30

Han är internationellt efterlyst för terrorrelaterade brott.
Men svensken i 50-årsåldern är försatt på fri fot – och kommer inte lämnas ut från Sverige.
– Skälet till det är att vi inte lämnar ut våra medborgare. Så ser lagen ut, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

När den svenske mannen i 50-årsåldern stoppades av polis i en rutinkontroll på E18 vid Grillby utanför Enköping i lördagseftermiddag upptäckte polisen att han var internationellt efterlyst via Interpol.
Han greps omedelbart och fördes till polishuset i Uppsala för förhör, men vid 21-tiden på kvällen beslöt en åklagare att försätta honom på fri fot då man inte ansåg att det fanns skäl att hålla honom frihetsberövad.
Nu har ärendet flyttats över till riksenheten för säkerhetsmål, den del inom åklagarmyndigheten som handlägger de mål och ärenden som utreds av Säkerhetspolisen.

Men den terrormisstänkte svensken kommer med stor sannolikhet inte att lämnas ut till det land som efterlyst honom.
”Kan inte göra något annat med den lagstiftning vi har”
– Han är begärd utlämnad av annan stat utanför EU, han är svensk medborgare och kommer således inte att utlämnas, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.
Vad händer nu?
– Man har framställt en utlämningsbegäran, men i och med att han är svensk medborgare så kan han inte utlämnas. Det vore skillnad om han inte varit svensk medborgare – då måste man vidta en utredning som liknar en förundersökning. Men nu är det inte så och då finns det inga förutsättningar för att göra något. Lagen medger inte möjligheter till att lämna ut någon, så ser lagen ut.
Agnetha Hilding Qvarnström vill inte säga något om vad terrormisstankarna mot mannen handlar om, inte heller vilket land det är som efterlyst honom.
Det har kommit in en formell begäran till Sverige om att utlämna svensken. Agnetha Hilding Qvarnström har ännu inte fattat något formellt beslut i ärendet, men hon är övertygad om att det kommer bli ett nekande till utlämning.
– Jag har svårt att se att vi kan göra något annat med den lagstiftning som vi har, säger hon.
Och fortsätter:
– Olika länder har olika regelverk, men Sverige lämnar inte ut sina medborgare till länder utanför EU och Norden. De flesta länder lämnar inte ut sina egna medborgare till andra länder.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s