Som att göra en pyroman till chef för brandkåren…

Saudiarabien tar plats i FN:s kvinnokommission

 
Foto: Khalid Mohammed / AP

NYHETERigår 18:09

Saudiarabien, där kvinnor inte får köra bil eller öppna bankkonto, ska nu utveckla FN:s arbete för jämställdhet.

Landet har i hemlighet röstats in FN:s kvinnokommission, CSW.

– Saudiarabien är ett av världens värsta länder när det gäller statssanktionerad, systematisk diskriminering av kvinnor, säger Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till Kvinna.

https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/211984?service=embedded&autoplay=false

FN:s kvinnokommission, CSW, sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem. Varje år samlas kommissionen för att ta fram nya riktlinjer och ge konkreta förslag för att öka jämställdheten i världen.

 

En av de stater som från och med 2018 ska göra detta är Saudiarabien.

Ett land där kvinnor enligt lag är underordnade män, inte tillåts köra bil eller starta ett bankkonto – och där strikta lagar reglerar klädsel och hur kvinnor får umgås med män.

”Kvinnor förtrycks i hela världen”

– Det sitter redan flera länder i Kvinnokommissionen med tvivelaktig inställning till kvinnors rättigheter. Det har att göra med att kvinnor förtrycks över hela världen och i FN återfinns alla dessa länder. Det borde dock ställas mycket högre krav på att de länder som väljs till kommissionen också är de som är mest framstående i sitt arbete för kvinnors rättigheter, inte tvärtom, säger Lena Ag, vars organisation flera gånger ingått i Sveriges delegation till CSW:s årliga möten.

Monica Green, riksdagsledamot (S) och ordförande för FN-organet UN Womens svenska kommitté, förvånas över att Saudiarabien fått en plats.

– Det är fruktansvärt det kvinnor utsätts för. Vi måste med alla möjliga medel göra det möjligt för kvinnor att få ett annat liv i Saudiarabien också.

 

”Förändras åt rätt håll”

Däremot menar Monica Green att rätt väg inte vore att stänga ute Saudiarabien från sammanhang som kvinnokommittén.

– Jag ser det snarare tvärtom. De ska vara med i såna sammanhang så att de ser vad som pågår i världen. Givetvis ska de inte få påverka saker åt sitt håll. Samtidigt har jag mött kvinnor som säger att det pågår något i Saudiarabien som är i rätt riktning, saker förändras och de stärker sin ställning, säger Monica Green.

FN:s kvinnokommission arbetar under organisationens Ekonomiska och sociala råd, ECOSOC. Omröstningarna där man tar fram vilka 45 länder som ska vara med i CSW är hemliga.

Oklart hur Sverige röstade

54 medlemsländer i ECOSOC var med och röstade. Antalet ja-röster för Saudiarabien uppgick till 47. Hur Sverige, som sitter med i ECOSOC, röstade är i skrivande stund oklart.

– Om det stämmer att EU inte hade en gemensam hållning så är det djupt problematiskt. EU borde ha en unison röst i det här fallet och stå upp för kvinnors rättigheter inom FN, säger Lena Ag.

Aftonbladet har sökt jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för en kommentar, men hon vill inte låta sig intervjuas. Istället har hon lämnat en skriftlig kommentar.

”Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen. FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete. Val till kvinnokommissionen görs i de regionala grupper som varje medlemsstat tillhör”, skriver Regnér.

Lena Ag

 
Lena Ag

”Problematiskt”

Även Irak och Turkmenistan valdes in i CSW. Nyheten avslöjades först av den Genève-baserade organisationen UN Watch, som övervakar FN:s aktiviteter.

– Att låta Saudiarabien skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren. Det är absurt, säger Hillel Neuer, chef för UN Watch.

Vissa framsteg

Saudiarabien har gjort vissa framsteg gällande kvinnors rättigheter den senaste tiden. År 2015 fick kvinnor för första gången rösta och ställa upp i valen till lokala parlament. På grund av lagarna fick dock inte kvinnor hålla valmöten där de båda könen fick delta, inte heller fick de tala inför en manlig publik.

 

I september 2015 valdes Saudiarabien även in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vilket väckte en enorm kritik mot organisationen. Saudiarabien är ett av de länder där man avrättar flest människor och landets bödlar utövar halshuggningar, tortyr, amputationer av händer eller fötter och piskrapp.

Annonser

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s