Detta under en S-regering 2017, fy fan.

”Min pappa svälter ihjäl”

 

OMSORG: Kritik mot maten på äldreboende

Sedan en tid tillbaka har kvällsmaten på serveboenden på Käpplunda gärde dragits in.
Samtidigt kommer rapporter om att fler äldre är undernärda.
– Jag blir så arg. Hur går det ihop med ett omvårdnadsansvar?, säger Yvonne Asp Jonzon vars far har en servicelägenhet.

 

En av de som reagerat på detta och på den egna situationen är Yvonne Jonzon Asp. Hennes pappa, Ingemar Asp, bor i en servicelägenhet Käpplunda gärde i Skövde.

– Jag slog larm redan i februari att han rasat i vikt. Jag har försökt få ut hans viktkurvor från boendet men har inte fått det, berättar hon.

 

– Det jag har fått fram är att i mars 2016 vägde han 55 kilo. Nu väger han 46. Det är närmare 20 procent av sin vikt som han har tappat på bara ett år.

Samtidigt har matsituationen på boendet förändrats den senaste tiden. När köket på Ekedals äldreboende öppnade förändrades verksamheten på Käpplunda gärde och man slutade servera kvällsmat som man tidigare har gjort.

– Vi fick ingen som helst information om att det skulle dras in, säger Yvonne Asp Jonzon.

– Hur går det ihop med ett omsorgs- och omvårdnadsansvar för de boende? frågar hon sig.

”Rimmar illa”

Svaret de har fått av kommunen är att personal har flyttats till Ekedal och därför kan man inte längre tillaga kvällsmat.

– Vi förväntas att gå och handla vår egen mat nu, säger Ingemar.

– På biståndsenheten har svaret varit att det räcker med ett mål mat. Jag blir så arg, de äldre ska väl leva den sista tiden med värdighet. Det blir bara en förvaring där de gamla svälter ihjäl.

Hon tycker att det sticker i ögonen med en sådan neddragning samtidigt som det gör investeringar på annat håll.

– Det rimmar så illa när kommunen slår sig för bröstet att man har så god ekonomi och man ska göra investeringar för flera hundra miljoner.

De boende får nu i stället handla sin egen mat. Utifrån biståndsenhetens bedömning kan de sedan få hjälp att tillaga maten. Dels innebär det en högre kostnad för Ingemar och de andra och dels innebär det svårigheter att få i sig riktig mat.

– De som bor där har ju oerhört att gå och handla till middagar varje dag. Så efter att kvällsmaten försvann har det slutat med att många köper frysta panpizzor och liknande, och så äter man det sju kvällar i veckan, berättar Yvonne.

– Det är inte den mat de gamla som har sjukdomar behöver. Situationen är medicinskt farligt.

Förändringar

Helena Gustavsson, kostchef i Skövde kommun, bekräftar att förändringen är en konsekvens av det nya köket på Ekedal.

– Tidigare har mat lagats på Käpplunda gärde och Bagaren och transporterats till Ekedal. Nu lagas den maten där och då förändras verksamheten i de två andra köken. Så nu servar vi restaurangen på Käpplunda med lunch men vi har ingen kringverksamhet för kvällsmat som tidigare, säger Gustavsson.

– Den hanteringen att man tog mat från köket till kvällsmat har inte förekommit på Bagaren till exempel. Det är två likvärdiga boenden och vi hanterar dem på samma sätt. Men har man tidigare haft en sådan service så upplever man ju det som en nackdel naturligtvis.

”Ska inte drabbas”

Enligt Jonas Engelbrektsson, kommunens avdelningschef äldreomsorg, ska inte den uteblivna kvällsmaten påverka negativt.

– Den enskilde boende ska inte drabbas. Det är vårt uppdrag att deras behov ska tillgodoses.

Men om de boende inte kan handla på ett önskvärt sätt, hur ska de få ordentlig mat?

– Vi hjälper till med att handla om de boende behöver hjälp med det. Man får ta kontakt med biståndsbedömare om man behöver mer hjälp.

Att de boende får i sig ordentligt mat måste väl ses som en del i ert omsorgsansvar?

– Absolut, det är vi skyldiga. Nu när kvällsmaten inte tillreds i köket på samma sätt får man hitta en annan lösning om behovet finns. Man ska inte bli av med den hjälp man har haft.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s