Detta är ju inte klokt.

ENLIGT ÅTALET DOG BARNET EFTER FLERA VECKORS MISSHANDEL. TROTS DET YRKAR INTE ÅKLAGAREN PÅ MORD.

Den lilla flickan från Kristianstad fick bara fyra veckor i livet. När hon avled på sjukhuset hade hon två stycken färska blodstrimmor i båda ögonen. I ögonbotten fanns en stor och färsk blödning i glaskroppen. Pupillen i ena ögat reagerade inte på ljus. Hennes ögon och ögonlock var röda och hade tydliga svullnader. Det fanns även ett rött mörke på halsen och blödningar i hjärnan. Alla revben var av och det gick se på röntgen att det även fanns äldre skador på revbenen.

Idag inleddes rättegången i Kristianstad mot flickans föräldrar, 22 och 24 år gamla. Enligt åtalet har föräldrarna, ända sedan födseln, utsatt spädbarnet för grovt våld riktat mot både huvud och kropp. Enligt åtalet konstaterades över 20 revbensfrakturer och flickans bröstkorg var så instabil att den kändes ”sönder” när hon lyftes. Sina sista dagar i livet var flickan svårt skadad. Hon hade svårt att skrika och andas och åt mycket dåligt.

Av den nästan femtusen långa förundersökningen växer en tragisk historia fram. Båda föräldrarna lider av psykiska besvär. Pappan är dataspelsberoende och porrberoende. Enligt förhör med honom själv uppger han att när hans egen dator inte fungerat eller mobilen varit urladdad, har han fått låna mammans telefon för att kunna porrsurfa.

Mamman beskriver i förhör sin uppväxt som fylld av problem. Hon placerades som barn i en fosterfamilj. I familjehemmet växte hon upp med andra barn som råkat illa ut, som hon idag räknar som syskon. Hon berättar i förhör att en flicka kom till familjehemmet med brutna revben och punkterad lunga. Vad gäller hennes biologiska syskon så dog hennes syster för ett år sedan. Anledningen framgår inte av förundersökningen.

Det unga föräldraparet träffades genom det gemensamma intresset för dataspel, framförallt World of Warcraft. Större delen av deras liv verkar ha gått ut på att sitta framför dataskärmen och spela. När barnet föddes säger mamman att hon tvingades skära ner på dataspelandet. Pappan däremot fortsatte. Arbetsfördelningen, enligt dem själva, var att mamman tog hand om spädbarnet på dagarna medan pappan satt uppe på nätterna med den lilla flickan. Hon låg bredvid honom medan han satt i timtal framför datorn och varvade dataspelande med porrtittande.

Enligt de kontakter föräldrarna hade med vården framgår att sjukhuspersonal vittnar om att mamman stundtals inte ville ha med barnet att göra. Hon var mer intresserad av sin mobiltelefon än av att hålla i flickan eller ge henne mat och byta blöja.

Samtidigt skall det sägas att båda föräldrarna nekar till anklagelserna, medan mamman menar att det skulle kunna vara så att pappan har skadat barnet när hon inte varit med.

Klart är att den lilla flickan bara fick fyra veckor i livet. Fyra veckor, som enligt åtalet, fylldes av kontinuerlig misshandel och resulterade i att hon avled i september förra året. Trots det har åklagaren inte åtalat för mord eller dråp, utan endast för grovt vållande till annans död, alternativt synnerligen grov misshandel.

Frågan som uppstår är hur det inte kan anses som mord eller dråp när två föräldrar misshandlar ett spädbarn under flera veckors tid tills det avlider? Om offret varit en vuxen människa skulle det sannolikt, utan tvivel, har rubricerats som mord. Varför ses det inte lika allvarligt när barn, de oskyldigaste av alla, med hela livet framför sig råkar illa ut?

När barn drabbas måste samhället markera tydligare än aldrig förr. Därför kommer jag fortsätta att följa och granska det här tragiska och fasansfulla fallet.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s