Är detta vad S vill vad framtiden ska vara ?

Är vi på väg mot en normalisering av kvinnoförtryck? undrar Bahareh Mohammadi Andersson efter att ha läst om den bortgifta 15-åringen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LENNART REHNMAN
Är vi på väg mot en normalisering av kvinnoförtryck? undrar Bahareh Mohammadi Andersson efter att ha läst om den bortgifta 15-åringen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LENNART REHNMAN
Bahareh Mohammadi Andersson är människorättsaktivist och lokalpolitiker för Liberalerna. Foto: PRIVAT
Bahareh Mohammadi Andersson är människorättsaktivist och lokalpolitiker för Liberalerna. Foto: PRIVAT

Sveket mot bortgifta 15-åringen är oerhört

En 15-årig flicka giftes bort och hämtades till Sverige. Sen blev hon familjehemsplacerad – hos sin vuxne make.

Fallet är så orimligt som det kan bli. Vad är det för signaler samhället skickar ut till denna unga stackars tjej? skriver Bahareh Mohammadi Andersson.

Expressen getinglogga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TVÅNGSÄKTENSKAP. Jag är så oerhört besviken. Jag är besviken och jag skäms så det bränner i ögonen. Jag vet inte hur jag ska hantera detta som fortfarande utspelar sig i vårt samhälle.

Det är Nerikes Allehanda som har rapporterat om fallet: En bortgift 15-årig flicka placerades i familjehem – hos sin vuxne make, som kunde fortsätta sina kränkningar och dessutom lyfte bidrag för besväret.

Vi reagerar med en känsla av avsky när vi läser om något liknande som handlar om vuxna människor. Kanske är det för att vi kan leva oss in i situationen, relatera till händelsen och känslan. Allt för många människor, i alla fall i beslutsfattande positioner, tycks dock inte ha samma känsla för empati när det handlar om barn och unga. Så fort det handlar om människor under 18 år, som dessutom har en annan etnisk bakgrund än den svenska, blir det uppenbarligen besvärligt.

LÄS MER: I Sverige lever kvinnor under könsapartheid 

Sverige är en rättsstat. Sverige är ett land som har mycket att vara stolt över. Generellt har vi ännu en hög ekonomisk standard med ett relativt väl fungerande socialförsäkringssystem. Ett i stort sett välsmort samhälle där alla har en trygghet.

Olika syn på kvinnors rättigheter

Men alla samhällen har ju baksidor. I alla demokratiska och icke demokratiska samhällen sker kränkningar mot mänskliga rättigheter. Men rättsstaten skall skydda människor mot kränkningar och ge upprättelse till de utsatta. En av samhällets tydligaste kärnuppgifter är att tillförsäkra medborgarna trygghet till liv, hälsa och egendom.

Synen på barns och kvinnors rättigheter och på jämställdhet skiljer sig påfallande mellan de olika demokratiska länderna, särskilt Skandinavien gentemot större delen av världen. Sverige befinner sig fortfarande i en klass för sig som ”världens mest jämställda och sekulära land”. De flesta länder saknar myndigheter som svenska Diskrimineringsombudsmannen och Barnombudsmannen, och i många länder betraktas jämställdhet som ett inslag av kulturimperialism.

LÄS MER: Schyman: Hämta hem och skydda flickorna som gifts bort 

LÄS MER: Fi rasiststämplade min kamp mot hedersbrotten 

Vi måste ha nolltolerans mot kvinnoförtryck

Trots att frågan prioriteras politiskt, fortsätter våld mot kvinnor att öka. Det här är helt oacceptabelt, vi måste ha en nolltolerans och det är hela samhällets ansvar. Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck visar på den djupa sprickan mellan lagarna och det som sker i verkligheten. Även där det finns lagar som skall stoppa våld mot kvinnor och barn misslyckas myndigheterna med att tillämpa dem.

Vi är så exalterade, som barn på julafton, över det vi har lyckats med i vår jämställdhetskamp. Men vad är det värt egentligen när kvinnor och barn fortfarande förtrycks av sina män, exmän och pojkvänner?

Folkrätten är emellertid mycket tydlig vad gäller statens ansvar att vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor och barn oavsett om våldet sker i det privata eller det offentliga. Det är en plikt för varje kommun att respektera, skydda och möjliggöra kvinnors och barns mänskliga rättigheter och kulturella, religiösa och etniska skillnader. Att stoppa/förhindra/minska våld och förtryck i nära relationer är i allra högsta grad en fråga om demokrati, jämställdhet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Vi ser inte bristerna i vårt eget jämställda land

Frågan jag tycker man borde ställa sig är vad kvinnors och barns liv egentligen är värda i Sverige, EU och i världen? Vi är förbannat duktiga på att säga att länder utanför EU har dålig kvinnosyn, men vi kan inte se det som händer i vårt eget land. Vi är så exalterade, som barn på julafton, över det vi har lyckats med i vår jämställdhetskamp. Men vad är det värt egentligen när kvinnor och barn fortfarande förtrycks av sina män, exmän och pojkvänner? Är vi på väg mot en nationell och politisk normalisering?

Fallet med den bortgifta 15-åringen är så orimligt som det  kan bli, om ni frågar mig. Vad är det för signaler samhället skickar ut till denna stackars unga tjej?

Sveket är alldeles oerhört, och det värsta är att det finns många fler fall där samhället vänder ryggen. Men vi är många som vägrar blunda.

Av Bahareh Mohammadi Andersson

Människorättsaktivist, lokalpolitiker (L)

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s