Migrationsforskaren: Sverige kommer stänga gränsen.

Regeringens nya flyktingpolitik är bara ett första steg – nästa blir att stänga gränsen. Det tror migrationsforskaren Joakim Ruist som ser de skärpta reglerna som en varning till resten av EU. Enligt honom är kostnaderna efter flyktingströmmarna ännu inte ett hot mot välfärden.

 

Joakim Ruist tror att tisdagens besked från regeringen endast kommer att få en begränsa betydelse för att få ned antalet flyktingar som kommer till Sverige.

– Kanske får man ner flyktingströmmarna med 20-25 procent, säger han till DN.

 

– Men då hamnar vi fortfarande på en nivå mellan 300.000 och 400.000 per år om det fortsätter som i dag, tillägger han och syftar på de senaste veckornas nivå runt 10 000 per vecka.

Ruist tror att ett skäl till omsvängningen är att regeringen vill sända en signal till resten av EU och i viss mån till den inhemska befolkningen. Signalen är att om inte andra EU-länder, som Danmark, tar på sig ett större ansvar, kommer Sverige att sätta stopp. Stänga gränsen. Alla resenärer in i landet kommer att kontrolleras. Den som vill söka asyl, sänds tillbaka för att söka i Danmark, Tyskland eller det land som de just lämnat.

Och Joakim Ruist tror också att detta nästa steg kommer att tas. Det är något han tycker är dåligt, tråkigt och dyrt. Förutom kostnaderna för att kontrollera gränsen blir det också ett svårt avbräck för produktiviteten, i synnerhet i södra Sverige.

Han tycker dessutom att det är att fortsätta ett ”hyckleri” som pågått i minst 30 år.

– Vi fortsätter att säga att det finns en asylrätt, men i själva verket så stoppar vi dem som försöker att utnyttja den.

Ruist menar också att den svenska gränsen då kommer att likna EU:s yttre gräns i södra Europa, med människor som på ett eller annat sätt ändå försöker ta sig in för att väl inne söka asyl.

 

Men om gränsen stängs, innebär inte det att vi får en ökad smuggling av människor?

– Jo, och det är inte otänkbart att vi kommer att få se att människor drunknar i Öresund, svarar Ruist.

Hans förslag, som han skissar på i en debattartikel i Dagens Industri, är i stället att Sverige inför årliga kvoter för hur många flyktingar landet kan ta emot och att man ska kunna söka asyl på distans. Ingen behöver resa till Sverige för att söka. Det kan till exempel vara FN:s flyktingorgan UNHCR som avgör vilka som har mest behov av skydd, men när kvoten är fylld så får övriga vänta tills nästa år.

Samtidigt konstaterar han att det inte kommer att ske. Det finns inget intresse från länderna att genomföra ett sådant skifte i flyktingpolitiken.

– Fortfarande är flyktingkonventionen och asylrätten en helig ko, konstaterar Ruist.

Joakim Ruist har länge argumenterat för en generös flyktingpolitik, men även han tycker att de nuvarande nivåerna är på sikt övermäktiga. Kritikerna mot regeringens beslut, som Grön ungdom, V och C, menar att tisdagens besked var ett panikbesked som inte var nödvändigt.

Ruist menar dock att dessa kritiker har en viktig fråga att besvara.

– Hur länge är det rimligt att vi tar emot 10.000 per vecka? Någonstans finns en gräns. Vi kan bråka om var den finns, men inte att den inte finns, säger han

Ruist påpekar dock att de flyktingströmmar som kommit hittills inte är tillräckligt stora för att hota välfärden, ett argument som hörts från flera håll på senare tid. Tidigare i år, innan höstens stora strömmar beräknade han att flyktingströmmarna skulle kosta motsvarande en dryg procent av BNP, eller något mer 40 miljarder kronor och där en stor del handlar om att det tar flera år att få flyktingarna i arbete.

Nu kanske kostnaden blir det dubbla, vilket är dyrt, men knappast ett hot mot svensk välfärd.

– Men skulle det fortsätta så här i två år till med kanske 800.000-900.000 flyktingar på två år, ja då tror jag att den svenska välfärdsmodellen kommer att knäckas, säger Joakim Ruist.

Vad tycker du om regeringens beslut? Diskutera på vår Facebooksida.

Om Roggan

En som är född -56 som alla andra kändisar *L*. Haft diabetes sedan 6 års ålder. Har fått komplikationer av min diabetes. Kommer att blogga om min diabetes.Tre barn samt tre barnbarn, en pojke och flicka. Samlare på Eric Clapton. Älskar musik, E.C. samt melodiös hårdrock. Kan inte vara utan mina talböcker. Kommer att lägga ut mycket om melodiös hårdrock.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s